IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къде е мястото на България в новата стратегия за отбрана на ЕС?

Отбранителната ни индустрия използва израелския опит в технологиите и научните изследвания

15:56 | 12.07.17 г. 17
Къде е мястото на България в новата стратегия за отбрана на ЕС?

Обща стратегия по въпроса за колективната сигурност на ЕС като Европейския фонд по отбрана ще доведе до намаляване на излишните разходи и увеличаване на ефективността в борбата с тероризма и новите заплахи, пред които е изправена Европа. България трябва да има ключова роля при разпределението на средствата от този фонд.

Това е мнението на Давид Леви, съпредседател на Сдружение „Българска отбранителна индустрия“, изказано в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„Към момента всяка европейска държава решава своите проблеми, свързани със сигурността, индивидуално. Това води до неефективни и често противоречащи си решения, липса на стандартизация в ЕС. Новата стратегия за отбрана се отнася до начина на харчене и начина на производство от страна на отбранителната индустрия на европейските страни. Това не е нова стратегия за водене на война, а по-скоро за средствата, с които ще се води евентуална война“, посочи Леви.

Според него заплахата за ЕС произтича от сблъсъка на цивилизациите, които той определи като сблъсък между евроатлантическите ценности и настъпващите цивилизации от Изток.

“Те имат същия интерес, както през последните 1500 години – да завладяват нови територии и ресурси“, посочи той и уточни, че сега това е на ново технологично ниво, на ново ниво на финанси. – Отбранителната индустрия  става все по-технологична, все по-малко значение имат стоманата и барута, а по-голямо значение има човешката мисъл – компютъра и софтуера, високите технологии, свръхчувствителните оптики, така че технологиите и научните изследвания са ключови в стратегията за отбраната на ЕС.“

В интервю за Bloomberg TV Bulgaria Боаз Натан от Израелската държавна компания за аерокосмическа индустрия (Israel Aerospace Industries, IAI) коментира, че в последните години в Централна и Източна Европа се наблюдава ускорено развитие в сферата на военната индустрия.

По думите му това се случва в областта на протововъздушната отбрана, при бойните изтребители и радари за наблюдение. “Развитие има и в сферата на националната сигурност и киберсигурността”, посочи Боаз Натан.

Той информира, че компанията IAI работи с България по проект за 3D радари, които да заменят старите радари на българските въоръжени сили.

Израелският специалист е на мнение, че технологията, с която работи израелската фирма, трябва да допренесе и да подпомагне българската държава, като от кооперирането ще спечели местната индустрия, която ще получи  трансфер на ноу-хау и технологии в производството си.

“Идеята е не клиентът да получи единствено крайния продукт и да спечели от него, залага се на кооперация, като така се развива военната индустрия в страната, подчерта Натан.– Като държавна компания ние осъществяваме това сътрудничество с разрешението на израелската държава и правителство, което разширява обема на партньорството между Израел и България на възможно най-високо ниво."

Какви разработки използва компанията IAI при киберзащита?

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 11 rate down comment 7
Ironhorse
преди 6 години
И да цъкате минуси, историята си е история.Да не говорим за извършеното военно престъпление от руснаците, когато умишлено са бомбардирали цивилното население във Варна.http://***.168chasa.bg/Article/764567Цял свят го класифицира като военно престъпление
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 5
khao
преди 6 години
и да незабравяме също че Ал Невски е бил мюсолманин ! така да се каже един създателите на модерната руска държава :):) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 8
khao
преди 6 години
имам един въпрос извън темата, затъ.пявате след като си сложите *** за аватар, или понеже сте тъ.пи и за това сте решили да го сложите ... кое в случая е яйцето и кое кокошката ? .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 11
Ironhorse
преди 6 години
Не забравя НИКОГА, че Българската армия на два пъти е помела руската палач: веднъж при Добруджа, втори път в Македония.Благодарение на тези две победи на 03.03.1918г. съветска русия подписва мирен договор с Царство България и се признава за напълно и безусловно победена.А руснаците, кой не ги е хванал той и не ги е попилял.Дори фините избиха над 300 000 съветски войници при загуби от 3 000 във финската война. Тогава сталин разбира, че Червената армия е ***.Добре че беше помощта от САЩ, Канада и Великобритания иначе СССР нямаше да го има още през 1943г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 11
ABBA
преди 6 години
Къде е мястото на България в новата стратегия за отбрана на ЕС? Там, де беше като първата мисия в Афганистан - мисия на кенефчии и баняджии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 12
Dimat
преди 6 години
Че то,"мястото" ни отдавна е определено и даже натренирано в различните мисии,като чистачи на к***нефите на "висшите" раси!!!Даже е очудващо,защо на аборигенските мишени са им необходими "самолети",като тях руските,а защо не и турските ракети ще ги смелят на кайма до самите им "работни" места!Ама пък,кой знае,може ракетите като цопнат в к***НЕФИТЕ,да не се взривят и така да се отървем!Кой знае?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 8
panther
преди 6 години
На тея еврейски *** от псевдо-Българска отбранителна индустрия, даже сайта им е пълен с правописни грешки. Баси нещастниците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още