IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неправителствени организации са подали жалба в ЕК заради строителството на „Струма“

Финалният вариант на преминаване през Кресненското дефиле застрашава биоразнообразието в региона и нарушава еврозаконодателството, според природозащитници

20:53 | 12.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

Шест неправителствени организации, сред които екологичното сдружение „За Земята“, Сдружение за дива природа Балкани и CEE Bankwatch Network, са внесли официална жалба в Европейската комисия (ЕК) за нарушения при строителството на магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле, съобщават от организациите.

Жалбоподателите предупреждават, че ако финалната отсечка от магистралата бъде построена през Кресненското дефиле, това ще бъде катастрофално за защитените видове растения и животни в региона.

В жалбата те настояват Комисията да разследва нарушенията на европейското законодателство, което може да доведе до осъждане на България от Европейския съд и заплащане на глоби.

Кресненското дефиле с дължина 16 километра е районът с най-голяма концентрация на биоразнообразие в България с 92 защитени видове и част от европейската мрежа Натура 2000.

Експерти от неправителствените организации посочват в жалбата, че съществуват две алтернативи, с които автомагистрала “Струма”, свързваща Германия с България и Гърция, може да бъде завършена без това да унищожи дефилето и биоразнообразието в него, като се спазва и европейското законодателство.

Въпреки това през април българското правителство обяви победител в конкурса за идеен дизайн на магистралата с проект за изграждане на половината от трасето на "Струма" през дефилето.

Неправителствените организации твърдят, че това ще унищожи безвъзвратно уникалната природа и е в нарушение на европейското природозащитно законодателство. Магистрала през пролома ще отнеме и възможностите за развитие на алтернативен туризъм в региона, смятат природозащитниците.

Българското правителство вече е напреднало с построяването на магистралата от двете страни на дефилето, което е довело още повече до увеличаване на трафика през него. Жалбата отбелязва, че това води до две нарушения на Европейската директива за хабитатите и вече причинява увеличено въздействие на смъртността по пътя за животните и намаляване на популациите на значителен брой защитени видове.

Припомняме, че според последната версия за изграждането на недостроеното трасе на магистралата ще бъде запазен сегашният път през дефилето, по който движението ще се осъществява в посока към границата между България и Гърция. В обратната посока се предвижда изграждането на ново трасе източно от дефилето. След построяването му движението по тази отсечка временно ще е двупосочно, за да се ремонтира отсечката през дефилето.

В момента текат процедури по оценки и проектиране на този вариант на трасето на „Струма“.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още