IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикати са готови на протести при отпадане на „клас прослужено време“

Това е пореден опит за посегателство върху доходите на българските работници, посочват от КНСБ

17:19 | 18.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Работниците от българската индустрия са готови на протест, ако се премахне "клас прослужено време“. Това е решено на спешна среща на индустриалните федерации към КНСБ и КТ „Подкрепа“.

Срещата е по повод изявленията на вицепремиера Валери Симеонов в подкрепа на искането на работодателите да се премахне допълнителното възнаграждение за трудов стаж и професионален опит, посочват от КНСБ.

В дискусията са участвали индустриалните федерации на металурзите, миньорите, машиностроителите, лека промишленост, на енергетиците, работещите в атомната промишленост, химията и индустрията и др. 

Според участниците това е пореден опит за посегателство върху и без това мизерните доходи на българските работници.

Индустриалните федерации се обявиха категорично против исканията на бизнеса за отмяна на клас „прослужено време“ и взеха решение за организиране на протестни действия в защита на правата на работниците и увеличение на доходите им.

Идеята за отпадане на "клас прослужено време" беше лансирана миналата седмица от вицепремиера Валери Симеонов, който подкрепи работодателите за отпадането на добавката.

Според КНСБ класът за прослужено време е единственият "автоматичен механизъм" за вдигане на доходите и такъв тип бонуси има в големи компании в редица страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още