IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EK: Икономическото доверие в България достига посткризисен връх

Индексът на икономическото доверие за страната се задържа над символичното равнище от 100 пункта още от края на 2014 г. насам

18:23 | 29.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
EK: Икономическото доверие в България достига посткризисен връх

Показателят на Европейската комисия за икономическото доверие в България е нараснал силно през ноември, достигайки 110,8 пункта спрямо 110,4 пункта през октомври. Така за пети пореден месец страната ни отчита подобрение на икономическото доверие, което достига най-високо ниво от септември 2008 г. -  разгара на глобалната финансова и икономическа криза. 

Важно е да се отчете, че индексът на икономическото доверие за България се задържа над символичното равнище от 100 пункта още от края на 2014 г. насам.

Бизнес доверието в отделните сектори на икономиката ни бележи подобрение с изключение на индустриалния сектор, в който се отчита понижение на съответния  индекс до 3,4 от 3,9 пункта и при търговията на дребно (спад до 17,0 пункта от 18,3 пункта).

Параметърът, измерващ доверието в сферата на услугите, се повишава до 15,1  пункта от 14,5 пункта месец по-рано, докато индексът на доверието в строителството нарасна до -11,1 пункта от -13,2 пункта месец по-рано.

Същевременно индексът на потребителското доверие също отбелязва повишение до -22,4 пункта от -23,5 пункта през октомври, достигайки най-високо ниво от юни 2007 г.

По-рано през деня Националният статистически институт отчете стабилизация на бизнес климата през ноември при своевременно подобряване на доверието в промишлеността и в търговията на дребно, влошаване в строителството и запазване на неговото равнище в сферата на  услугите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още