IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

200 хил. са регистрираните у нас безработни, 300 хил. не търсят работа

Експерти предлагат нова политика по заетостта, която да привлече демотивираните на пазара на труда

17:29 | 01.12.17 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Кои мерки са работещи

По думите на социалния министър над 300 хиляди души са голям резерв за българския трудов пазар, който изпитва недостиг от количество и качество. Той е на мнение, че демотивираните са проблем както за себе си и своите семейства, така и за социалните системи.

Бисер Петков очерта текущите мерки, които се прилагат и посочи, че някои от тях все пак са работещи. Такава е Националната програма за активиране на неактивните, която е удължена до 2020 година. Тя отчита групата на демотивираните, като включва няколко подгрупи – обезкуражени, правили неуспешни опити да намерят работа чрез Агенцията по заетостта, продължително безработни, роми, младежи, които все още търсят своя път и разчитат на помощта и издръжката на родителите, хора с ниско образование, професионално неграмотни, такива, които полагат сезонен труд.

По програмата се предоставят услуги от ромски медиатори и младежи медиатори, както и мениджъри, които се занимават с отделните случаи. От януари до юли 4817 неактивни младежи до 29 години са идентифицирани, близо 2900 са подпомогнати в контакт с институция, за да бъдат активирани на пазара на труда, а 1387 са регистрирани в Бюрата по труда за този период.

Ромските медиатори също са постигнали резултат – 8 488 безработни са регистрирани, а 24% са включени в обучение по заетост. 38,5% от започналите работа чрез трудовите борси са били безработни без регистрация.

Сред другите инструменти, които ползва министерството, са ОП „Развитие на човешките ресурси“ – няколко операции като "Активни" за младежите до 29 годишна възраст, където активирането се прави чрез индивидуална работа, професионално ориентиране, психологическо подпомагане.

Започна и инициативата "Готови за работа", като целта на процедурата е младежи до 29-годишна възраст да бъдат мотивирани за по-активно участие и улесняване във включването в заетост и обучение.

Министър Петков припомни и вече действащата промяна в Кодекса на труда, която позволява по-ранно връщане на майката на работа, при което тя получава и половината от обезщетението.

Има интерес към промяната, смята социалният министър и допълни, че схемата "Родители в заетост" по ОПРЧР пък подпомага родителите в грижата за децата.“

Помощ за родители и европейска електронна осигурителна карта

Сред мерките, които предлагат експертите, е повишаването на заплатите. Темата ще бъде на дневен ред в ЕС през следващите години.

С въздействието на свободния пазар на труда и нетния отлив на квалифицирана работна ръка, се получава едновременно негативна селекция и много от конкурентоспособните млади хора напускат страната, а сред оставащите в България се повишава делът на хората с ниско образование и демотивирани за работа. Това създава допълнителен силен натиск върху социалните системи, твърдят експертите. Те предлагат политиките да се регионализират и индивидуализират.

Проблемът с демотивацията няма да се реши със санкции, тъй като и в момента нерегистрираните в Бюрата по труда са лишени от социални плащания. Необходимо е да се създаде цялостна система от стимули и санкции за тези, които отказват да търсят работа по официалните канали.

Има логика достъпът им до солидарни осигурителни системи да бъде допълнително ограничен, но допълнителни санкции не трябва да са за сметка на непълнолетните, които нямат вина за избора на родителите.

Специалистите предлагат да има професионална помощ от психолози, както и кариерни експертизи.

Поради факта, че по-висок процент на демотивираните сред жените са с висше образование и на възраст между 30 и 39 години, трябва да се стимулират младите майки да се връщат по-рано на работа, посочват експертите. Това предполага облекчени условия за отглеждане на деца, безплатен и гарантиран достъп до ясли и градини, по-добро регулиране на болничните за родители на малки деца и създаване на социални услуги за подпомагане в дома.

Според друга препоръка трябва да се облекчат комуникациите с Агенцията по заетостта, като се разработят модули за дистанционна регистрация и мобилност на служителите.

„Да се създаде електронна европейска осигурителна карта на всички, които работят и се осигуряват в друга страна. Информацията трябва да бъде достъпна за националните власти, които гарантират преноса на осигурителни права. По такъв начин ще бъдат обхванати сезонните работници, които се осигуряват в друга страна, но се водят като демотивирани в своята, предлагат експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
pinoccio
преди 6 години
Прав си, друже. По време на кризата испанските и гръцките градове се опразниха, хората потърсиха препитание другаде - адвокати дояха, счетоводители на реката пари перяха. У нас си стоят в града и хванаха тендовагинит от търкане на билетчета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
abdul
преди 6 години
"Но има хора, висше образование и владеещи два чужди езика, които се радват и на минимална работна заплата и пак никой не ги одобрява, дори за интервю"На тези хора абсолютно никой не им е виновен. Особено като знам как се взимат 2 висши по телефона за 1 седмица.Иначе си прав, не може всички да имаме къщи с по две бръзи коли отпред.200 000 не плащат данъци, което не означава, че нямат доходи или пък не работят. Там по върховете ги интересува данък да се прибира, а не кой беден или богат. Туй им е цялата игра на тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
abdul
преди 6 години
Източена друг път. България е богата държава.София не е България и в България не се оцелява само и единствено с еврофондове. Има работа и препитание за всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
pinoccio
преди 6 години
Аз съм инвалид - единият ми крак е по-къс от другите два. Накуцвам леко, когато лазя по корем. Налага ми се, защото в работата трябва да съм по-нисък от тревата. Тя е насадена в саксии, наредени без всякакъв вкус на пода из целия "open space". Лазя за 800 лева на месец. Не дават повече. Когато порасне тревата, ще се издигна малко в еволюцията, ще достигна homo erectus. Може да ме направят началник отдел. Пак ще куцам, но по-малко - ще се подпирам на бастуна. Ако се поиздигна още малко - да стана директор, вече ще съм homo sapiens - бастуна само ще го лъскам. Тогава ще спра да куцам. И ще взимам повече от 1000 лева. Но, не знам тревата докъде ще расте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Който знае колко струва труда му знае как и къде да получи съответното заплащане. Затова тук в България почти не останаха професионалисти и специалисти в нито една сфера. Има доста неудачници с много високо самомнение и голям мързел, на които все работодателите им са виновни. Такъв тип демотивирани безработни е много трудно да им помогнеш, защото където и да идат само проблеми създават. Това с политика по заетостта не се оправя. Защо да работят ако има начин да преживяват поне някак и без да работят заради социални програми предназначени да помагат на наистина нуждаещите се от такива. Просто трябва да се елеменира търтейското поведение и отношение. Не знам дали сте забелязали, обаче вече има и по-напредничави роми, които се изнесоха да работят на запад и в много ромски махали изчезнаха шума и проблемите, които издваха заради безделието им поради социалните помощи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
kokikokov
преди 6 години
Тъй, тъй... Излиза, че безработицата не е 5%, а по-скоро 15!!Това обаче ми хареса най-много - ----------------------------"Проблемът с демотивацията няма да се реши със санкции, тъй като и в момента нерегистрираните в Бюрата по труда са лишени от социални плащания. "----------------------------Хи-хи-хи-хи... Палавници!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 0
ЩеРа
преди 6 години
Министърът казва, че 200000 не могат да си намерят работаИ може би за Вас всички тези хора са "тотално неграмотни", само защото не са завършили висше в чужбина или, примерно, Право или Информатика в СУ!Но има хора, висше образование и владеещи два чужди езика, които се радват и на минимална работна заплата и пак никой не ги одобрява, дори за интервю ............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 10
abdul
преди 6 години
Трябва да си или инвалид или тотално неграмотен без никакво желание за развитие, за да взимаш под 1К лв. в тази държава. Не виждам смисъл изобщо да се обсъждат подобни елементи. Те и с и без държавата така или иначе ще оцелеят някак ако имат желание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
ЩеРа
преди 6 години
200хил безработни и 300хил обезкуражени от пазара на труда, а родните работодатели и "доброто" ни правителство от няколко месеца говорят по медиите, че имало огромно търсене на работна ръка, предлагали безплатни фирмени обучения и преквалификации, но просто нямало кой да работи !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 2
popo323
преди 6 години
То дали работиш или не в България няма голяма разлика за хората с доход до 700-800лв , все си си отчайващо беден , само дето в единия случай ще си съсипан и изгърбен от работа , а държавата така или иначе ще ти окраде парите за" щедрата " пенсия , като не я доживееш . Виж тюфлеците на държана служба от Мерцедесите няма да слязат , а ще ръсят "умни" заключения !Гледам заплатите във веригите , които са основният работодател в сферата на хората без някакво специализирано образование , но и там е пълно с висшисти от десетките платени висши училища без никаква реализация . Заплати чисти за служител около 700-750 лв + 60 ваучери за храна , колкото са 6 кила кашкавал средно качество ! Хората се гърбят всеки ден , нямат събота и неделя , от сутрин до вечер , а накрая живеят на ръба на оцеляването ! Мизерия та дрънка !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още