IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на оборотите в търговията се ускорява през октомври

Стабилизирането на търговията с поръчки по пощата, телефона и интернет се оказа краткосрочно

12:29 | 08.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През октомври оборотите в търговията на дребно се увеличават с 3,8% на годишна и с 0,6% на месечна база, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). За сравнение, месец по-рано увеличението беше в рамките на 3% на годишна и на 0,4% на месечна база.

Най-сериозно влияние върху показателя има търговията с фармацевтични и козметични стоки, където оборотите се повишават с 11,2% на годишна база. Оборотите на търговците на компютърна и комуникационна техника са с 8,8% по-високи, а на хранителни стоки и напитки - с 5,8%.

В същото време оборотите в търговията на дребно с автомобилни горива се свиват с малко над 9%, показват още годишните изменения, изчислени от НСИ.

Спрямо предходния месец септември търговците на компютърна и комуникационна система имат 2,3% увеличение на оборотите. При търговията с храни ръстът е от 1,1%.

Прави впечатление намалението на оборотите в сектора търговия чрез поръчки по пощата, телефона и интернет. През октомври спрямо септември намалението е от 2,2%. Спрямо същия месец на 2016 година също има спад - от 0,5%. През септември този сектор показа признаци на стабилизиране и след два поредни месеца на намаление отчете ръст на оборотите от 6,2% на годишна база. Данните на НСИ обаче показват, че това не е устойчива тенденция на този етап.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още