IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на оборотите на търговците на дребно се забавя през септември

Търговията с горива и масла бележи сериозен спад на годишна база, сочат данните на НСИ

12:05 | 08.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ръстът на оборотите в търговията на дребно отново се забавя след пика, отчетен през август (в рамките на 3% след съответно 2,6% и 2,5% през юни и юли), показват данните на Националния статистически институт (НСИ). През септември изменението е от 2,3% на годишна база, а на месечна база повишението е символично – от едва 0,1%.

Сред компаниите, които отчитат най-голям ръст на оборотите на годишна база, са търговците на битова техника и мебели (9,9) и на компютърна техника (8,2%). При търговията с храни и напитки оборотите се увеличават с 2,9 на сто.

Спрямо август най-голям ръст има в сектора търговия на дребно чрез поръчки по пощата, телефона и интернет (3%), както и при търговията с мебели и стоки за бита (0,9%) и с козметика и фармацевтични продукти (0,9%).

От данните на НСИ е видно сериозно намаление на оборотите при търговията с горива и смазочни материали както на месечна, така и на годишна база. Спрямо предходния месец август те намаляват с 1,9%. Спрямо септември 2016 година спадът е от 12,4%.

Всъщност този сектор е единственият, който отчита спад на оборотите сред следените от НСИ икономически дейности. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:16 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още