IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговците на дребно отчитат ново ускоряване на ръста на оборотите

Разнопосочна е тенденцията при търговията с горива - със спад на годишна, но повишение на месечна база, показват данни на НСИ за август

11:54 | 09.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

И през август в сектора на търговията на дребно в България се отчита ръст на оборотите както на месечна, така и на годишна база. След силния месец май, когато оборотите на търговците се увеличиха с 6%, секторът отчете по-слаб ръст в първите летни месеци, но през август темпото отново се ускорява.

От изчисленията на Националния статистически институт (НСИ) е видно, че спрямо август 2016 година оборотите на търговците растат с 3%, а спрямо предходния месец юли – с 0,4 на сто.

В основата на това увеличение на годишна база е търговията с разнообразни стоки (с 15,1%), с компютърна и комуникационна техника (11,9%), както и с битова техника и мебели (8,9%). При търговията на дребно с храни и напитки увеличението е от 4,5% на годишна база. 

Спад има при търговията с автомобилни горива и смазочни материали и той е в рамките на 11,3%.

Спрямо юли 2017 година обаче оборотите при търговията с автомобилни горива се увеличават с 2%. 
Най-видимо приходите на търговците растат на месечна база при търговията чрез поръчки по пощата (с 2,3%).

Статистиката отчита спад за търговията с компютърна и комуникационна техника – в рамките на 1,2%, както и минимално намаление на оборотите в търговията с фармацевтични и медицински стоки (с 0,1%). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още