IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започна залесяване на изгорелите през 2017 г. гори

Горските територии се увеличават

11:43 | 02.04.18 г.
<p>
	Деца залесиха фиданки в парк &bdquo;Маркотея&ldquo; в Габрово, 30 април 2018 г.&nbsp; <em>Снимка: МЗХГ</em></p>

Деца залесиха фиданки в парк „Маркотея“ в Габрово, 30 април 2018 г.  Снимка: МЗХГ

Вече е започнало залесяване на унищожената гора при пожара край Стара Кресна, заяви пред БНТ изпълнителният директор на Агенцията по горите Григор Гогов.

По думите му това бе най-големият горски пожар през  2017 г. с площ 17 хил. декара. Щетите не могат да бъдат възстановени за година, но е задействана 5-годишна програма за залесяване на всички пострадали гори.

Тази година вече работи фабрика за пикиране на фиданки с мощност 1 млн. броя годишно, обясни директорът на  Агенцията по горите. 

Той посочи и други основни проблеми в момента освен пожарите и щетите от други природния явления - в началото на годината в Смолянско паднаха 100 хил. куб. м дървесина в елитни гори, а от корояд в страната са унищожени близо 250 хил. дка.

Григор Гогов припомни, че короядът като цяло е проблем в резултат от човешката дейност и засяга изкуствено засадените иглолистни гори от 50-те години. Най-много са засегнати горите в Кърджали, Смолян, Кюстендил. Единственото решение са санитарните сечи, осъществени вече на територия от 67 хил. дка.

Горските територии в България в последните години се увеличават и заемат 40% от територията на България. Увеличава се средната възраст на горите.

Годишният прираст на дървесина е около 14 млн. куб. м годишно, а ползваме максимум 8 млн.

Незаконната сеч е най-сериозна в Самоков, Ботевград Ихтиман и в района на Северозападна България, заяви Григор Гогов.

Днес започна Седмицата на гората, която тази година ще се проведе под мотото „Децата и гората на България за бъдещето на зелена Европа“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:58 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още