IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 11 април

07:18 | 11.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

ГЕРБ предлага незаконните строежи да бъдат легализирани
В. Сега

Управляващите предприемат пореден опит за легализиране на незаконните строежи. Депутати от ГЕРБ предлагат собствениците на подобни постройки да ги узаконят, като главното условие е да платят 30% от строителната стойност на обекта. Това става ясно от поправки в Закона за устройство на територията (ЗУТ), внесени в парламента непосредствено преди великденските празници. Предвидената сложна процедура обаче предварително поставя под съмнение ефекта от новата законотворческа инициатива. С промените се създава нов режим за узаконяване на определени категории строежи, изградени без строителни книжа след 1 април 2001 г. 

Общината финтира гражданите в делото срещу скъпото билетче
В. Сега

Жалбата на столичани срещу поскъпването на билетчето за градски транспорт на 1.60 лв. може да остане без последствие. Върховният административен съд трябва да заседава по делото срещу цената му на 25 април. Столичани атакуваха старата наредба, с която от 1 юни 2016 г. цената на билета беше увеличена на 1.60 лв., с мотива, че поскъпването не е аргументирано с икономическа рамка. Междувременно обаче - на 5 април, Столичният общински съвет прие нова наредба. Това може да обезсмисли жалбата на гражданите. Общинският съветник от БСП Милка Христова коментира пред в. "Сега", че по всяка вероятност делото ще бъде прекратено, тъй като магистратите могат да преценят, че то вече няма предмет.

"Монбат" отново увеличава капитала на "Окта лайт"
В. Капитал Daily

"Монбат" отново ще увеличи капитала на компанията си за производство на светодиоди "Окта лайт България". Това става ясно от съобщение до Българската фондова борса, където се търгуват книжата на производителя на стартерни батерии. Увеличението ще стане с апорт на вземане на едноличния собственик "Октагон интернешънъл" от "Окта лайт" в размер на 18.08 млн. лв. "Монбат" държи 49.94% от капитала на "Октагон интернешънъл", а останалите са собственост на физическото лице Илия Илиев. Вземането е придобито по договор за заместване на дълг от септември 2017 г., с който "Октагон интернешънъл" е заместила "Окта лайт" в задължението й към "Монбат".

Продават ток за деня на енергийната борса
В. Стандарт

На 11 април Българска независима енергийна борса (БНЕБ) ще стартира търговията с електрическа енергия на изцяло новата пазарна платформа - "В рамките на деня". Сега сделки с електричество могат да се сключват само на сегментите "Ден напред" и "Дългосрочни договори". Нововъведението ще увеличи предлаганите количества и ще засили конкуренцията. Следващата стъпка е интеграция на борсовите пазари за търговия в рамките на деня на регионален и европейски принцип. Търговията "В рамките на деня" ще се осъществява чрез уеб платформа NordPool AS. Системата ще поддържа 24-часова търговия, като поръчки ще могат да се правят до 60 минути преди началото на доставка.

Запорират само собствените пари на общините
В. Монитор

Запор ще се налага само за собствените пари на общините, без да се пипат средствата дошли от Европейския съюз (ЕС). Това предвиждат внесени промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК) от председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. В мотивите е посочено, че те са направени, за да не се допуска блокиране на средства, които са постъпили като субсидия, трансфер или временен безлихвен заем от държавния бюджет, или в случаи, когато се предоставят на субсидирани заведения чрез бюджетите на общините. Запор обаче няма да може да бъде налаган на средствата от Европейския съюз и по други международни програми и договори на общините, предлага още Стоянова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:33 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още