IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дърводобивни фирми разрушават горските пътища, посочиха от сектора

За първото полугодие са констатирани седем нарушения за незаконна сеч

13:57 | 14.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Дърводобивни фирми разрушават горските пътища. Проблемът възниква, след като фирмите не възстановяват пътищата и те остават непроходими. Това посочиха от "Държавното горско стопанство - Кюстендил” на среща, на която представители от горския сектор обсъдиха проблемите при контрола и опазване на горските територии.

Дърводобивните фирми откъсват махали от висополанински места в общината. Нарушителите се чувстват безнаказани, дори когато има влязло в сила наказателно постановление. Сумите се събират след много години или отпадат по давност, а в същото време нарушителите работят отново в горски територии с новорегистрирани фирми.

Ивайло Илиев, ръководител на Районната прокуратура в Кюстендил, посочи, че за тази година са образувани 13 досъдебни производства за незаконна сеч на територията на общината, колкото са били за цялата минала година. Все още обаче, нито едно то 26-те производства не е завършило със съдебен акт.

Директорът на предприятието  "Държавното горско стопанство /ДГС/ Кюстендил" Тони Колев отчете, че за периодa от 1 януари до 30 юни са извършени 152 проверки на територията на горски територии на площ от 35832 ха. За противодействие на незаконния лов са направени 18 проверки и са проверени 205 ловци. За първото полугодие са констатирани седем нарушения за незаконна сеч.

Колев каза, че през пожароопасния сезон се извършва дежурство от служители на стопанството след работно време, в празничните и почивните дни. "По този начин сме предотвратили преминаването на пожари от земеделските земи в горите", потвърди той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още