IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Соломон Паси: Турция ще се ориентира към членство в БРИКС

Разговори за Дъблинския регламент и за мигрантски квоти са безсмислени, твърди бившият външен министър на България

11:15 | 20.08.18 г. 18
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Атлантически клуб в България&nbsp;</em></p>

Снимка: Атлантически клуб в България 

Основният въпрос в момента, който блуждае около Турция, е накъде ще поеме страната на Ердоган – дали ще се движи в една посока със Запада, или ще поеме курс към Изтока. В този смисъл очаквам в следващите няколко години Турция да предприеме стъпки към членство в БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка). Това коментира в ефира на bTV бившият външен министър Соломон Паси.

Той добави, че страните от БРИКС като формация набират все по-голяма геополитическа сила, а фактът, че няколко от тях са демократични държави, не е за подценяване.

Относно конфликтът между Турция и САЩ в условията на нарастващ популизъм Паси подчерта, че 2016 г. е била изключително специална година. „Тогава Доналд Тръмп беше избран за президент на САЩ, тогава се проведе решаващият референдум, на който бе решен Великобритания да напусне ЕС. Тогава се навършиха и 70 г. от края на Втората световна война и в общи линии вече няма поколение, което да помни трагедиите от тази война. Забравиха се вече грешките, които се допускат в условията на силен популизъм и се повтарят“, обясни Паси. 

Относно информацията, че премиерът Бойко Борисов е разговарял с германския канцлер Ангела Меркел за мигрантския поток и последвалия отказ страната ни да поема бежанци по подобие на Гърция, Соломон Паси подчерта, че ЕС има абсолютно сбъркана позиция по отношение на миграцията. „Имаме нужда от мащабен план, без който ще сме неспособни да се справим с притока на около милиард африканци през следващите 30 години“, каза дипломатът.

Той подчерта, че разговори за Дъблинския регламент и за мигрантски квоти са безсмислени. Процесът по миграцията трябва да се менажира, не да се спира, категоричен е  Паси. Трябва да изнесем Европа към Африка, за да не внесем Африка в Европа.

"Има достатъчно пари, за да може да се постави акцент върху миграцията от юг. ЕС трябва да окуражи своите компании да изнесат своите производства в Африка и тези технологични центрове да се превърнат в адаптационни центрове”, призова Соломон Паси. Така целта е в Европа да идват само тези, които отговарят на европейските изисквания и които са наясно, че отиват на място, което е с различна култура от тази, с която са свикнали.

Според него ЕС, ЕК и ЕП разполагат с всичко необходимо за подобни реформи, но липсват политическа воля и лидери. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 9 rate down comment 2
KPetkov
преди 5 години
И аз си мислех, че европейците сме готини типчета, пък то се оказа, че сме били бая кръвожадни вампири от едно време още. Белгийците едно време направо са им е... майката на конгоанците с тъй наречената "Конгоанска Свободна Държава" :) Както се вика "идваме с мир". Май Мойсей нещо е объркал екземплярите на 10-те божии заповеди едно време.https://en.wikipedia.org/wiki/Atrocities_in_the_Congo_Free_State
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 12
red6
преди 5 години
А да бе, Китайците са още по-зле. Напомпват още по-сатрапски диктаторски режими, товарят с кредити държавите, като от тия пари местните получават кепаво строителство, никаква промяна и още пари в касата на диктатора. Това, за което говориш ти е било валидно за Европа и САЩ до 60те, след това се променят нещата. Сега Китай прави същото, което запада е правил преди 60те.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 7
michaelis12
преди 5 години
мда разбира се щот именно ЕС ги е сложило там, как беше и тупурдията с неккъв "върл канибал" в Африка в банановата му плантация е но благодарение на Швейцария, Англия, Холандия дори и Сашш и колко още го качили на власт .... Африка плачела за инвестиции ама не било раота на Запада .... пхахахха е ако е работа на китайците - те го праят само, че после ЕС ше *** един по-дебел щот вече жълтурите са там и не ги цицат само, а праят нещо .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 9
redcretin
преди 5 години
Именно, Африка си плаче за инвестиции. Но за целта първо трябва да си разкарат диктаторите, не е работа на ЕС да го прави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 10
michaelis12
преди 5 години
Запада е "отгоре" върху другите и има добър живот щот ограбва ресурсите на "диктатурите" и ги прай колонии вовеки веков. Единствено в Запада има още крале и кралици, а за демокрация говорят, но когато "диктатурите" станат болшинство тогаа монарсите ше поизпампурят лекичко, а кат гледам натам вървят нещата .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 12
red6
преди 5 години
Естествено, че ще тръгне към БРИКС. И не лъжи, нито една от тия не е демократична държава - ЮАР с апартейда и в момента обратния апартейд, Бразилия със корупцията, дето даже и тука бледнеем, индусите, дето са с кастова система вече 30-40 века или останалите две полу-прикрити диктатури? Баш по тази причина се е запътил там. Иначе за 1 е прав - докато има такава потресаваща разлика в качеството на живот от двете страни на средиземно - ще има и миграция. Европа не удари ли едно рамо на африканските държави да се развиват, миграция ще има и то даже ще се засилва. А не го ли направи ЕС и САЩ, ще го направят китайците и тогава ще стане грозно. За нас. Надявам се, че западът си е научил урока за Африка и колониализма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още