IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът иска по-гъвкави закони при наемането на работници

Сдружението за модерна търговия настоява за промени в Кодекса на труда с повече избор при определяне на трудовите възнаграждения

19:59 | 11.06.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Сдружение за модерна търговия</em></p>

Снимка: Сдружение за модерна търговия

Дуалното обучение като инвестиция

Въвеждането на дуалното обучение е огромна стъпка за справяне с предизвикателствата пред пазара на труда и за подготовка на кадри, които отговарят на нуждите на бизнеса. За съжаление, според участниците в анкетата, в системата има редица ограничения, които затрудняват ефективното ѝ прилагане. Сред тях са: задължението за получаване на разрешение за работа от Инспекцията по труда; множеството формални предпоставки и изисквания за работодателите, за да могат да участват в дуално обучение; липсата на регулация на заплатите отпуските и болничните на учениците и много други.

Според експертите на СМТ всички тези затруднения могат да бъдат преодолени чрез премахване на посочените рестрикции и ограничения. Стъпка в правилната посока би било и назначаването на експерти в МОН, които да отговарят само за дуалното обучение и да предоставят компетентна и изчерпателна информация на всяка фирма.

Приемането на предложенията на Сдружението за промени в трудовото законодателство би довело до по-голяма гъвкавост на пазара на труда, до повече възможности за повишаване на доходите на хората, до изсветляване на икономиката и като цяло до превръщането на България в по-модерна държава.

Добрите примери

През миналата година участниците в анкетата са провели десетки обучения както за служителите в магазините, така и за мениджърите на компаниите. Важен акцент в повишаването на квалификацията на хората, които всеки ден контактуват със стотиците хиляди клиенти, са продуктовите тренинги.

Такива са били проведени от всички участници в анкетата като е имало специализирани курсове в зависимост от спецификите на бизнеса. Например в dm България са били провеждани обучения за грижа за косата, грижа за лицето, декоративна козметика, биохрани и собствените марки на компанията, в T MARKET – за плодове и зеленчуци, а в Mr. Bricolage – за различни сектори от асортимента за домашните майстори.

Провеждани са и специализирани тренинги за шофьори на високоповдигачи и на електрокари и за въвеждане на нови служители. Като отговорни работодатели, веригите обръщат голямо внимание и на безопасните условия на труд. Затова участниците в анкетата са инвестирали в обучения като пожаро- и електробезопасност, долекарска помощ и работа с газови съоръжения.

На мениджърско ниво през изминалата година също бяха проведени обучения. Например в T MARKET инвестираха в повишаване на знанията за управление на промените и работа със специализиран софтуер. В Lidl бяха проведени курсове за управление на хора и проекти и за повишаване на езиковите умения. В Kaufland и Billa също бяха организирани езикови курсове и обучения в сферата на т.нар. „Soft Skills” – комуникация, управление на проекти, преговори, лидерство, креативност, разрешаване на конфликти и управление на времето. В dm залагаха на личностното развитие на мениджърите и затова бяха организирани семинари по себепознание, баланс личен-професионален живот и стрес-антистрес.

Повече от 2 млн. лева за по-добри условия на труд

Част от добрите практики, които международните вериги внесоха с навлизането си в България е да осигуряват добри условия за труд на хората. Така те се чувстват щастливи на работа, а когато служителите са доволни, те обслужват по-добре клиентите.

Затова през последните 12 месеца участниците в анкетата са инвестирали повече от 2 млн. лева в подобряване на условията на труд. В T MARKET бяха сменени униформите и беше подобрена системата за поддържане на облеклото. Освен това бяха осигурени по-комфортни столове за служителите на касите и беше въведена система за прецизно отчитане на работното време.

Lidl модернизира оборудването, с което работят хората във филиалите като инвестира също и в ново работно облекло. Освен това, от няколко години новооткритите магазини на веригата са с нова концепция, която освен допълнителни улеснения за клиентите, се фокусира върху по-добри условия за служителите.

dm България също има нов офис в модерна бизнес сграда. В него са обособени кътове за почивка, библиотека и релакс зони. През последните две години огромна част от инвестициите на компанията в страната са насочени към модернизиране на магазините, където служителите могат да се възползват от социални помещения за отдих.

Филиалите на Kaufland също бяха модернизирани според последните изисквания за комфорт. Компанията осигурява и транспорт на служителите в Централния си склад, разположен близо до Пловдив. Там беше изградена и кантина за хранене, от която се възползват няколко стотин служители.

Магазините на Mr. Bricolage вече са с по-добра вентилация, повече светлина и са оборудвани с нова подемна и дървообработваща техника. Освен това компанията има и нов, по-модерен централен офис.

Спортни карти на преференциални цени, отстъпки при пазаруване и ваучери за храна са част от социалните придобивки на хората във веригите.

Във връзка с резултатите от анкетата Йордан Матеев, изпълнителен директор на СМТ, заяви: „Членовете на нашето сдружение са сред най-големите работодатели в страната с над 23 хиляди служители, като всички те се осигуряват на пълните си заплати, които са по-високи от средните за сектора. Компаниите в СМТ разполагат с огромна експертиза и познават добрите международни практики в областта на човешките ресурси и затова ние активно участваме в дебата за промени в трудовото законодателство. Нашите експерти са разработили компетентни становища, които сме представили и аргументирали. Според нас приемането на предложените мерки би имало бърз положителен ефект върху пазара на труда и би допринесло за чувствително подобряване на бизнес средата в България, което е от полза както за държавата, така и за бизнеса и за хората.“

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 1
michaelis12
преди 4 години
не знам "бизнеса" ама народа продължава да се изнася от там следва или "бизнеса" да извърти една тръбба и да му кажат си гледа раотата, за да стоят хората в държавата или до една петилетка нема има ни "бизнес" ни българи на тая територия, хора ше има но нема са българи щот празна територия нема да стои като наща ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
ivailojelyazkov
преди 4 години
бизнеса да плаща повече иначе ще последва съдбата на АЛС.аре по сериозно.не сме третия свят или по зле-расия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още