IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тодор Тагарев: F-16 може да застъпи бойно дежурство в края на 2024 г.

Кога ще можем да се освободим от МиГ-29 е сложен въпрос, коментира бившият министър на отбраната

12:07 | 25.07.19 г. 14
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Към края на 2024 г. може би ще видим първата застъпила двойка самолети F-16 на бойно дежурство със съответните подготвени екипажи. Кога ще можем да се освободим от МиГ-29 е малко по-сложен въпрос, но две или три години по-късно би трябвало да имаме и тази готовност. Това мнение изрази проф. Тодор Тагарев, бивш министър на отбраната, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Дебатите около закупуването на самолетите F-16 бяха обширни. Часове наред в пленарна зала депутатите обсъждаха въпроса, а преди това и в комисиите. Реално тогава не бяха чути нови тези. Самият президент Румен Радев в мотивите към своето вето срещу ратифицирането на договора за американските изтребители F-16 отново се върна към същите тези и аз не очаквам при повторното обсъждане да се каже нещо ново", коментира експертът.

Професор Тагарев е на мнение, че въпросите за качеството на самолета са изчистени. "Лично аз виждам това като забавяне и разфокусиране на изпълнителната власт и ръководството на въоръжените сили от необходимостта от детайлна програма как ще реализират този проект, как във времето ще се изграждат различните компоненти на способности, посочи той и напомни, че това е необходимо, за да може след години да се изпълнява функцията "въздушно патрулиране".

Тодор Тагарев подчерта, че това е процес, който изисква координирани усилия на властите.

"Става въпрос за четири различни договора и за някои от тях сроковете изтичат в различен момент от време. Формално президентът може да наложи вето на промяна на Закона за държавния бюджет и през следващата седмица. Ако наложи вето, разбира се, едва ли това ще промени решимостта на управляващите, но те ще трябва да се събират през август", прогнозира бившият министър на отбраната.

Той е категоричен, че самолет F-16 ще се използва минимум 40-50 години. "Ние доставяме това, което е необходимо, за да стартираме овладяването му и първоначалната му експлоатация и боеприпаси за известен период от време. Моето мнение е, че избрахме възможно най-добрия самолет от това, което можем да си позволим, и то самолет в нова модификация. Третата страна сме, която ще го придобие", смята проф. Тагарев.

Според него сделката е изгодна и от гледна точка на бойните способности и заради перспективата за поддръжка и експлоатация на самолета до края на неговия жизнен цикъл", изтъкна бившият министър на отбраната.

Повече от разговора в студиото вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 14 rate down comment 14
ABBA
преди 4 години
За който не е разбрал, този Ф-16 може да мята ядрени бомби...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 14
ABBA
преди 4 години
Иска да каже човека, че като янките приберат ядрените си бомби от Турцуя,ще ги изтърсят тука, да станем мишена,та русофобите по-скоро да се приберат във Вечните ловни полета, при Винету!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 12
ABBA
преди 4 години
Специалното изявление на Президента на България по повод скритите опасности по сделката с F-16" Това е дългоочаквана и необходима стъпка от модернизацията на българските военно-въздушни сили за отбранителните способности на страната, но тя не може да става, за сметка на интерсите на българските граждани, и достойнството и суверенитета на България. Затова се възползвах от конституционните си правомощия и наложих вето на закона за ратификация. Решението на правителството тези международни договори да не стават публично достояние, задължава народните представители, да информират обществеността за характера на поетите задължения и получените срещу тях отбранителни способности. Задължителен е нов дебат в Народното Събрание, който да даде ясен отговор как са защитени българските интереси по отношение на цената за придобиване от 2,2 милиарда лева без ДДС при 100% авансово плащане. Срокът за получаване на самолетите най-рано след 4-5 години. Орязаният пакет въоръжение, оборудване, обучение и услуги, при който самолетът остава с ограничени способности. Скрити и неуточнени разходи, които България ще плаща впоследствие, по отношение на инфраструктура, транспорт, въоръжение, оборудване, обучение, услуги, данъци и такси. Промяна в клаузите на договора, едностранно по решение на изпълнителя без съгласуване с българската страна по отношение на цени, срокове, и обем на доставки и услуги Неустойки при неизпълнение, поемането на задължения свързани със скрити и неясни разходи, въвличат за десетилетия напред българските правительства в значителни финансови задължения Освен това, разходите по придобиване, постигнати включотелно и с имитирането на нов дълг, поставят под въпрос възможностите за навременно осигуряване на липсващите способности. Държа, дебело да подчертая, не конкретния тип самолет сам по себе си, а наличието на реални способности, определя авторитета и бъдещето на българските военно-въздушни сили.."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 12
cum on ABBA face
преди 4 години
рев! искам тролски рев!!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още