IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Борисов: Отивам си от политиката, когато АМ "Хемус" е готова

Премиерът отхвърли твърдения, че правителството е провалено

12:58 | 04.10.19 г. 14
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Варна е градът с най-голяма перспектива в следващите пет години, каза днес в крайморския град премиерът Бойко Борисов, който заедно с финансовия министър Владислав Горанов откри новия център за споделени услуги на голяма белгийска финансова група, предава БТА. По думите му причината за това е локацията на града, инфраструктурата и най-вече наличието на университети и много младежи.

"Новата инвестиция разкрива високоплатени работни места за висококвалифицирани и езиково подготвени млади хора", допълни премиерът. Той уточни, че вече се наблюдава как у нас започват да се завръщат българи, които са с отлична квалификация и са били много добре платени в чужбина.

Автомагистрала "Хемус", която е от изключително значение за Варна, е необратим проект, по който се работи усилено, допълни премиерът. И посочи, че може да си отиде от политиката, когато "Хемус" е готова.

Борисов отхвърли всякакви твърдения, че правителството е провалено. По думите му хората трябва да правят разлика между инвестициите на настоящите управляващи и тези, които са правили само молове. "Едното носи качество и пример е белгийската група с нейните инвестиции у нас. От такива инвеститори страната ни печели, особено сега, когато вървим по пътя за чакалнята на еврозоната и Банковия съюз", посочи Борисов. Според него не е случаен и фактът, че вече няколко години икономиката на България има ръст от над 3,5 на сто.

Той подчерта още, че и всички кредитни агенции в света дават нарастващ рейтинг на страната ни. По думите му не е случайно, че ЕС е дал на България най-модерния и красив ресор в Еврокомисията, нито че българка застана начело на МВФ.

"В последните години, особено след кризата, регулациите във финансовия сектор са изключително засилени и е добре, че група като белгийската вярва в потенциала на българската икономика", допълни министър Горанов. По думите му доверието в българската финансова система е много добър атестат. Горанов допълни, че с групата са обсъждани и други общи добри идеи, които могат да бъдат реализирани у нас.

В новия център във Варна ще бъдат назначени 300 души, допълни главният изпълнителен директор на групата Йохан Тейс. По думите му има възможност щатът да достигне и над 500 човека. Тейс допълни, че групата оперира в повече от 20 държави, като 6 от тях са основните, а сред тях е и България. Причината е, че страната е стабилен член на ЕС, с голям потенциал и обещаващо бъдеще, посочи Тейс. Стана ясно още, че през последните години групата е инвестирала в България 1,4 милиарда евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 30 rate down comment 4
male4ko
преди 4 години
....дали ще доживееМ... защото е видно че Бойче иска да ни управлява доживот.. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 31 rate down comment 6
ert
преди 4 години
А дали ще доживее завършването на Хемус? Защото така казано може да значи, че иска да ни управлява доживот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 43 rate down comment 5
Монти
преди 4 години
И какво сега няма да имаме магистрала Хемус....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 39 rate down comment 16
khao
преди 4 години
ти отдавна си отиде от политиката, още след първия ти мандат аутсорсна всичко на ДПС !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още