IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъчни и кредитни облекчения за семействата с деца отново са на дневен ред

Експертна група предлага детски добавки за всички деца и еднократна помощ при раждане от 1000 лева заради демографската криза

21:19 | 09.10.19 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

От БСК изразяват принципна подкрепа за подхода, доколкото в обосновките е посочено, че подобни решения дават осезаем резултат в държави със сходна демографска ситуация и проблеми (Унгария, Русия и др.). В същото време обаче от камарата оценяват разчетеният нетен ефект върху доходите като незначителен. В Унгария след въвеждането на данъчните облекчения за деца, според експертни оценки, мярката е довела от 6000 до 18 000 раждания в повече през периода 2011-2013 година. Относителният дял на жените в Унгария, сключващи брак, е нараснал с 50 на сто за последните 8 години, най-вече от 2015 година насам. В Русия раждаемостта е нараснала от 10,3 промила през 2006 година до 13,3 промила през 2015 година - увеличение с 31 на сто в рамките само на 8 години. 

Унгария предоставя от 2011 година и 2012 година значителни данъчни облекчения на семейства с деца, с което освен раждаемостта насърчава браковете и отговорното родителство, пише в експертния анализ. Годишната данъчна отстъпка е между 350 и 1300 евро на дете, в зависимост от броя на децата. От 2016 г. Унгария предоставя и еднократна семейна помощ от 32 000 евро за закупуване на ново жилище. Ако България отдели за целта същия процент от разходите на държавния бюджет, то помощта би била над 17 600 лева. 

Експертната група предлага и облекчение за ипотечните заеми на млади семейства с деца - държавата да изплаща части от ипотечния заем за закупуване на жилище на семейство в размер на 2000 лева при раждането на второ дете, 5000 лева при раждането на трето дете, и по 2000 лева при раждането на всяко следващо. 

Според БСК предвидената подкрепа не постига съществено облекчаване на жилищните заеми за млади семейства. При средна месечна вноска по жилищни кредити между 600 и 700 лева и най-често срещан срок на кредита между 20 и 25 години, предложените размери няма да окажат решаващо влияние върху решението за покупка на жилище от младите семейства с деца и разрешаване на проблемите със семейното планиране, отбелязват от работодателската организация. От БСК посочват, че могат да бъдат обсъдени и данъчни облекчения за млади семействата с деца, които ползват единствено жилище за семейството под наем, напр., възможност за приспадане на част от разходите за наем от общата годишна данъчна основа. Подобна възможност може да се предвиди и по отношение на разходи за такси в детски градини, полуинтернатни групи (занималня) и др. 

Експертната група предлага и безплатни детски ясли и градини - идеята е държавата да възстановява финансовите средства на общините в размера на таксите, които плащат родителите, но определени като държавен стандарт. За тези, които посещават детски ясли и градини, където таксите са по-високи, да им се възстановяват от държавата по държавни стандарти. Сега родителите плащат различни такси в различните общини. След като се направят стандарти за издръжка и за плащане на такси ще може да се калкулира разхода. 

Предвижда се и въвеждане на задължително целодневно безплатно предучилищно образование в детските градини и училищата, които разполагат с необходимата база, за всички деца в страната от четиригодишна възраст нагоре от 2020 година. Предвижда се и частично поемане на престоя в частни детски ясли и градини в размер на държавния стандарт за такса за ясли и градини. 

Въвеждане на самостоятелни практики на патронажните сестри, осигуряване на статут на здравноосигурени на всички неосигурени бременни жени и на майките до навършването на една година на децата, разширяване и адекватно остойностяване на дейностите по програмата за майчино здравеопазване чрез увеличаване на броя на ултразвуковите изследвания с две допълнителни, скринингов тест на щитовидната жлеза при желана бременност и др. са част от мерките. 

Предлага се и предоставяне на преференциален заем на младежи, приети в български висши училища срещу поети задължения за трудова заетост в страната за период от 5 години. Заемът се отпуска въз основа на договор с работодател, като половината от средствата се осигуряват от държавата чрез данъчни облекчения за работодателя. Заемът се опростява при изчитане на срока в изпълнение на поетите задължения за трудова заетост в страната за определения срок. В случай на неизпълнение на тези задължения, заемат се връща с лихвите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
kron
преди 4 години
Отново някой не си е свършил работата или се опитва да замаже, че я върши. В Манастирски ливади в София, където предимно живеят млади семейства, разбирай в детеродна възраст, няма нито една държавна детска градина и нито едно училище. Представете си само логистиката с две деца. Построиха един мини парк / детска площадка след няколко протеста и блокиране на булеварди и сега хора идват с коли от съседните квартали да изведат децата да поиграят. Дали на някого му пука за мизерните няколко лева на месец, с които ще го "поощрят"???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
zelka007
преди 4 години
поредно залитане в посока социализъм ... абсолютно безсмислени мерки ... хората се размножават и живеят на добри места за живеене , а не да правят търговия с държавата с деца :))) . добрите и качествени условия на живот са онези дето водят до размножаване :))) . ако обществените услуги са достъпни като цена ( не бъркай с безплатни поради високи данъци , а добре организирани ) : градоустройство - достъпност на жилища и градска среда , образование , здравеопазване , намиране на прилична работа - осигуряваща горните условия ... размножаването е естествено следствие , а не търсен със стимули ефект ... лесно за написване ама трудно за осъществяване :)))миналите мерки дето ги приеха преди време доведоха ли до бум на раждаемостта ? а ? от тях се възползваха ограничен кръг държавни и общински служители ... е те тва стана , и сега са лакоми за още , щото дрънкат парички в хазната :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
rooctcho
преди 4 години
Ако е насочено към спонсориране на мързел и бизнеса с деца, което е почти гаранция със сегашните некадърници ще стане още по-зле ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
Боян
преди 4 години
Крайно време беше, ако го приемат ще е най-доброто правено от парламента в последните 20 години поне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още