IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Средната пенсия ще нарасне до 412 лв. с актуализацията от юли 2020 г.

Праниран е и ръст с 10% на заплатите в бюджетния сектор, каза социалният министър

10:10 | 14.10.19 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА Архив</em></p>

Снимка: БТА Архив

Увеличение с 6,6% от юли 2020 г. на всички пенсии е предвидено в проекта на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване. Това потвърди социалният министър Бисер Петков по bTV.

С тази актуализация средната пенсия ще нарасне с повече от 30 лв. – от 381 лв. на 412 лв., уточни Петков.

По план минималната работна заплата ще стане 610 лв. от 1 януари 2020 година, предвидено е и увеличение с 10% на заплатите в бюджетния сектор, обяви още социалният министър. 

Петков коментира и темата за изоставени деца в България по повод изоставеното бебе в столичния квартал Люлин миналата седмица. Той посочи, че за 2018 г. в над 1700 случая социалните работниците са предотвратили изоставянето на деца. За миналата година подобни са повече от 1000 случая. По думи на министъра реакцията на отдел "Закрила на детето" е била адекватна и навременна. Той обясни, че от тук нататък действията на социалните работници ще бъдат за връщане на детето в кръга на семейството му.

Политиката по закрила на детето се базира на разбирането, че семейството е най-добрата среда за израстване на детето, категоричен бе Петков.

Социалният министър каза, че изоставените през миналата година 1000 деца са в общата бройка на над 3300 деца, за които са били наложени мерки, свързани с извеждане от биологичното им семейство поради наличието на различни рискове. Той подчерта, че основанията за отнемането от родителите им са разписани в Закона за закрила на детето и при тях няма промяна от приемането на закона през 2009 г.

Такава мярка задължително подлежи на съдебен контрол - след като по административен ред е реагирано, съдът решава, обясни социалният министър. По негови думи за миналата година само в 51 от случаите исковете на дирекциите за социално подпомагане за извеждане на децата от семействата им не са били потвърдени от съда.

Бисер Петков посочи, че има различни мерки по отношение на тези деца - настаняване при близки роднини, в приемни семейства, настаняване от резидентен тип или най-крайната мярка - настаняване в институция.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 3
справедлив1
преди 4 години
средно в България се консумира свинско с боб САМО ЧЕ СВИНСКОТО ГО ЯДЕ Б .ПЕТКОВ А НИЕ ЯДЕМ БОБА ДА НИ Е ЧЕСТИТА СРЕДНАТА ПЕНСИЯ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
Спящият бик
преди 4 години
...а минимална пенсия под прага на бедност е скандална мизерия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
Спящият бик
преди 4 години
С постоянното увеличение на заплатите в бюджетния сектор можете да си купувате гласове на изборите, както и да увеличавате собствените си привилегии, но не и да стимулирате икономиката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още