IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БЛС: Ограничаването на хоспитализациите не е за сметка на качественото лечение

Предложенията ни в НРД ще доведат и до по-добри финансови резултати на болниците, каза д-р Иван Маджаров

11:11 | 14.11.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Българският лекарски съюз (БЛС) излезе с редица предложения в преговорите за новия Национален рамков договор (НРД) с Националната здравноосигурителна каса. В ефира на Bulgaria ON AIR председателят на БЛС д-р Иван Маджаров обясни, че на първо място е ограничаването на броя на хоспитализациите, но уточни, че това не значи, че престоят на лекуващите се в болницата ще бъде намален.

"Предлагаме рязко да обърнем тренда. Пациентът, който е приет да бъде лекуван, да усети, когато го изписват, че е получил грижи, а не е бил просто като едно ЕГН - превъртян през болницата и изписан. И в същото време това да не води до финансови затруднения на лечебното заведение", коментира д-р Маджаров.

По думите му трябва да се обърне по-голямо внимание на профилактиката, която се прави от извънболничната помощ, тоест от общопрактикуващите лекари.

БЛС ще настоява и да се увеличат цените на близо 220 клинични пътеки.

"Проблемите са натрупани с години. Задържахме цените на клиничните пътеки ниски и това доведе до задържане на заплащането на работещите висококвалифицирани кадри в болниците", посочи Иван Маджаров.

Той съобщи, че е от БЛС ще настояват между 30 и 35% от приходите по клинични пътеки да бъдат предназначени за заплати на лекарите и медицинските специалисти, които работят в болниците.

Другото им искане е потребителската такса за деца да бъде изплащана на лекарите по начина, по който се доплаща и таксата за пенсионерите - 1 лев потребителска такса, като доплащането е от държавата.

"Когато въвеждаш облекчение само за една част от населението, за една цяла група като децата до 18 години - за тях облекчението не е свързано с лекарите, които го лекуват, изкуствено потискаш някоя специалност. Тези, които работят с деца са по-ниско платени и ниското заплащане доведе до това, че колегите нямат желание да работят като педиатри", коментира председателят на БЛС.

Вижте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:39 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още