IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Информационна система на НСИ става числовото огледало на България

Мониторстат ще следи индикаторите за изпълнение на всички стратегически документи и ще съдържа данни за европейските проекти от кандидатстването до контрола

14:35 | 18.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Диана Янчева, заместник-председател на НСИ. <em>Снимка: НСИ</em></p>

Диана Янчева, заместник-председател на НСИ. Снимка: НСИ

Гражданите, бизнесът и изпълнителната власт вече ще могат да следят онлайн как се изпълняват стратегическите документи на национално, регионално и европейско ниво. Те ще виждат индикаторите за изпълнение на документите, поставени в Целите за устойчиво развитие на България до 2030 г.

Националният статистически институт активира новата информационна система Мониторстат, съобщи пресцентърът на института. Адресът е http://monitorstat.nsi.bg .

Системата стъпва върху базата данни от изследвания на Националния статистически институт и други ведомства. Тя има два модула – за стратегически документи и за европейските програми и проекти.

Мониторстат е числово огледало на пътя на България", посочи Диана Янчева, заместник-председател на НСИ. "Системата е ориентир докъде сме стигнали в различните сфери. Тя борави само с числа и чрез нея може да се прави обективна оценка, лишена от пристрастия, на базата на която изпълнителната и местните власти могат да планират следващи стъпки или политики”, посочи тя.

Системата улеснява контрола от страна на гражданското общество върху изпълнението на стратегическите документи в сфери като здравеопазване, трудова заетост, демографска политика, регионално развитие. 

Вторият модул на Мониторстат ще бъде интегриран с информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България – ИСУН 2020, и ще предостави възможност да се следят и европейските програми и проекти. В него ще се съдържа информация за проектите по Оперативните програми и текущото им изпълнение, както и за развитието им, като целта е да има контрол от три до пет години в зависимост от условията на самите програми.

От НСИ уточняват, че системата ще улеснява както бизнеса и неправителствените организации, кандидатстващи за финансиране по европейски програми, така и държавната администрация. Фирмите ще спестят време и пари, тъй като при интеграцията с ИСУН отпада задължението на кандидатите за проекти по оперативните програми да подават в НСИ заявления и да получават удостоверения за код на икономическа дейност (КИД) и заверка на годишните си отчети.

Удостоверенията и заверките ще се издават автоматично и ще се получават служебно от оценителните комисии и управляващите органи на оперативните програми. По този начин държавната администрация, чиято работа е свързана с европроектите, ще се освободи от още един хартиен документ.

Мониторстат е разработена по проект „Изграждане на статистическа база и информационна система за мониторинг на европейски и национални стратегии и регионална политика“, осъществен с финансовата подкрепа на ОП „Добро управление“ (ОПДУ) 2014 - 2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

За нея са изразходвани над 548 хил. лева., като общата планирана стойност на проекта е близо 751 хил. лева. Системата е централизирана, уеб-базирана и двуезична – на български и английски език. Предвижда се Мониторстат регулярно да подава данни и за Портала за отворени данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още