IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес климатът в България се изкачва до тримесечен връх

Предприемачите в услугите очакват повишение в работата на фирмите си, докато мениджърите в промишлеността не се надяват на засилена производствена активност

11:53 | 30.12.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Общият показател на бизнес климата през декември в България се повишава с 0,9 пункта спрямо ноември, което  се дължи на подобрената конюнктура в промишлеността, строителството и сектора на услугите, съобщи Националният статистически институт (НСИ), като се позова на бизнес анкети. Така предприемачите в страната оценяват стопанската конюнктура през този месец като благоприятна. Това е най-високото ниво на бизнес климата от септември насам.

                                                    Бизнес климат – общо

Източник: НСИ

Промишленост

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ нараства с 0,7 пункта, което се дължи на благоприятните оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на фирмите. 

Анкетата отчита и известно увеличение на осигуреността на производството с поръчки, което обаче не е съпроводено с повишени очаквания за производствената активност през следващите три месеца. Основните  фактори, които затрудняват дейността на предприятията отново са свързани с недостига на работна сила и несигурната икономическа среда.

По отношение на продажните цени в промишлеността очакванията на мениджърите през новата година са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

                                                  Бизнес климат в промишлеността

Строителство

През декември съставният показател „бизнес климат в строителството“ се увеличава с 2,6 пункта в резултат на подобрените оценки на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на фирмите.По тяхно мнение получените нови поръчки през последния месец се запазват, но прогнозите за дейността през следващите три месеца се влошават.

Недостигът на работна сила, несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша продължават да са основните проблеми, ограничаващи бизнеса в сектора.

Що се отнася до продажните цени в строителството по-голяма част от мениджърите очакват те да останат без промяна през следващите три месеца.

                                                Бизнес климат в строителството

Търговия на дребно

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно“ запазва приблизително нивото си от предходния  месец.  Прогнозите на търговците на дребно както за обема на продажбите, така и за поръчките към доставчиците от външния пазар през следващите три месеца са благоприятни.

От анкетата на НСИ се разбира, че най-сериозните затруднения за дейността на предприятията остават конкуренцията в бранша, недостатъчното търсене и несигурната икономическа среда. По отношение на продажните цени преобладаващите очаквания на търговците са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Фактори, ограничаващи подобряването на бизнес ситуацията в търговията на дребно (Относителен дял от предприятията)

Услуги

През декември съставният показател „бизнес климат в сектора на  услугите“ се повишава с 0,9  пункта в  резултат на по-благоприятните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието  на предприятията.

По-оптимистични са и мненията им относно търсенето на услуги през следващите три месеца.Конкуренцията в бранша, несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила продължават да са основните пречки за развитието на бизнеса.

Що се отнася до продажните цени в сектора мениджърите предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.

                                              Бизнес климат в сектора на услугите



 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
Varfor
преди 4 години
Това, което се вижда от графиките е пик през 2018-а и стагнация през 2019-а.Залагам на лоша 2020-а.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още