IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петър Ганев: Няма опасност за курса на лева към еврото

Страната ни няма как да бъде част от „чакалнята“ на еврозоната без промените в чл. 29 от ЗБНБ, твърди икономистът

10:47 | 27.01.20 г. 30
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Няма опасност за курса на лева към еврото. Никой не може да ни промени курса, без ние да се съгласим. България няма и мандат за подобни промени. Даденият мандат за преговори и членство в ERM II е при фиксиран курс и той не може да бъде променян. Това обясни в ефира на Нова телевизия икономистът от „Института за пазарна икономика” Петър Ганев.

Припомняме, че на 23 януари са внесени поправки в Закона за БНБ, според които от датата на влизане на България във валутно-курсовия механизъм ERM II, т.нар. чакалня на еврозоната, официалният курс на лева към еврото трябва да стане равен на курса, договорен по съответните резолюции между ЕЦБ и останалите държави от еврозоната. По-конкретно председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова внесе за разглеждане проект за допълнение на чл. 29 от ЗБНБ.

Министерството на финансите и Българската народна банка подкрепят внесения проект. Законопроектът се подкрепя и от ЕЦБ, уточняват от финансовото министерство. Целта му е да се осигури съответствие на вътрешната нормативна рамка с европейската нормативна рамка, регулираща административния процес и оперативните процедури за одобряване на валутните курсове в условията на Валутно-обменния механизъм (ERM II). Това съответствие е задължително условие за присъединяване към Валутно-обменния механизъм, допълват от МФ и БНБ.

Според Петър Ганев страната ни няма как да бъде част от „чакалнята“ на еврозоната без промените в чл. 29 от ЗБНБ. „В момента ние се изненадваме от текст, който всъщност е от 1997 г. Няма нищо ново в това правило от последните 20 г. Литва и Естония станаха част от еврозоната по същата тази процедура и не е имало промяна в техните курсове“, обясни Ганев. 

По думите му по всички личи, че правителството очаква да има реална възможност за преговори в идните месеци и се подготвя законодателно.

„Това, което се случи, е, че в средата на 2018 г. ние дадохме едностранно изявление с поемане на ангажименти – писмо до европейските институции. В него поехме ангажименти по пътя си към валутния механизъм, т. нар. чакалня на еврозоната. В това писмо изрично сме написали, че ще влезем при текущия си валутен режим. Изпълнихме тези ангажименти. Знаем, че има „някаква врата” за преговори и евентуално влизане през април. Този документ е от 1997 година, всички са минали през него. Това е процедура на повече от 20 години, няма страна, която да е влязла в еврозоната по друг начин”, обясни Ганев.

На малко по-различно мнение обаче е икономистът от ЕКИП Стоян Панчев. „На този етап нищо не трябва да обръщаме (спестяванията си от лева в евро, бел. ред.). Но въпросът е много сериозен. Основният проблем тук е курсът. Други страни, след влизането на лева, ще определят на закрити заседания какъв да бъде нашият курс. Казусът е да направим такава промяна в закона, че такова нещо да не се случва, да предотвратим такава възможност изобщо да съществува. Това вече беше предложено от редица експерти да се направи с допълнение в закона. Предложението е нашето правителство, в случай че се предложи друг курс, който не е сегашният, да напусне едностранно преговорите и да прекрати участието си в този механизъм”, каза Панчев.

Според него в момента се отслабва силата на закона и се разчита на „стари писма и мандати“, които е нужно да се препотвърдят.

„Такова допълнение, по мое мнение, не може да се запише в закона, тъй като не му е мястото там. Това е споразумение между Министерството на финансите и Българската народна банка, което казва, че по пътя към валутния механизъм ние поемаме четири ангажимента. Първият е да запазим борда и курса. Едното е алинея в закона, която казва, че курсът ще се базира на това, че сме във валутен механизъм. Другото е какъв е мандатът, с който ние преговаряме. Всички други страни с валутен борд се приземиха при същите курсове”, обясни още Ганев.

„Процедурата е следната – в даден петък, който ние не знаем, Министерство на финансите и БНБ ще изпратят писмо с искане да влезем във валутния механизъм. В събота ще бъдат договорени детайлите. В неделя, без ние да знаем, ще сме част от ERM II”, каза Ганев. Той добави, че процедурата е тайна, за да не влияе този процес на валутните пазари.

В ефира на БНБ пък Георги Вулджев от ЕКИП обясни, че това при какъв курс ще влезе България в ERM II и след това е еврозоната, ще е обект на преговори. „Това е, което се променя, и от там възниква притеснението възможно ли е да има някаква девалвация на лева, което означава по-висока инфлация, на практика някакво обедняване на населението вследствие на някакво превалутиране”, каза той.

Според Лъчезар Богданов от ИПИ пък не е редно да се правят законодателни промени по начина, по който бяха направени предложенията за изменение на чл. 29 от ЗБНБ – без много шум и буквално в последния възможен момент. „Най-добре е законопроектите да се вкарват от Министерски съвет, това показва политически ангажимент на управляващото мнозинство и на правителството. Второ, процедурата да е по-публична. Разбира се, това, което видяхме, показа, че не може да има тайна процедура в България“, каза икономистът пред Националната телевизия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 10 rate down comment 11
Вся власть Советам!
преди 4 години
Euro area banks are required to hold a certain amount of funds as reserves in their current accounts at their national central bank. These are called minimum reserves. A banks minimum reserve requirement is set for six-week periods called maintenance periods. The level is calculated on the basis of the banks balance sheet prior to the start of the maintenance period.Banks have to make sure that they meet the minimum reserve requirement on average over the maintenance period. So they do not have to hold the total sum in their current accounts at the central bank on a daily basis. This functions like a valve, allowing banks to react to short-term changes in the money markets, where banks lend to each other, by adding or withdrawing funds from their reserves at the central bank. This helps to stabilise the interest rate banks charge each other for short-term funds.Нещо, което БНБ и в момента прави, както и всяка друга национална банка. А инфлацията от 10% годишно е единствено показател за това колко си далеч от истината.Until January 2012, banks had to hold a minimum of 2% of certain liabilities, mainly customers deposits, at their national central bank. Since then, this ratio has been lowered to 1%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 13 rate down comment 2
al64ad
преди 4 години
За да несъм голословен относноиндикациите.2019 г. есента имаше конференция организирана отБНБ за ЕРМ 2 и Бг.Там германските докладчици /финансови съветници на Меркел/ си го казаха в прав текст. Макар и бегло това беше отразено даже в официалните медии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 11
фиг.1
преди 4 години
Не се паникьосвайте, другари. Курсът няма да го пипаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 30 rate down comment 12
studioaa
преди 4 години
Това никога няма да стане защото България не разполага с необоходимите резерви, които да предостави на ЕЦБ, а за резерви се броят само евро, долар или злато. Няма никакво значение колко лева е БВП, а колко резерви имаме, а те са около 14 млрд. евро т.е много по-малко БВП 130 млрд. лева при сегашния курс. При положение, че инфлацията у нас е поне 2-3 пъти по-висока от тази в Германия и Франция, това значи, че имаме прекалено много напечатани левове спрямо еврото, с което разполагаме т.е необходима е девалвация на лева или другия вариант е изтегляне на много голямо количество левове от обръщение, а това последното няма да стане. Нашият БВП е много силно надут балон заради инфлацията от 10% годишно, която изпитваме в последнияте 4-5 години и е време за разплата... Реално е необходимо да имаме около 40% покритие на всички левове, които сме напечатали за да се надяваме на запазване на сегашния курс, а ние сме много далеч от това...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 13 rate down comment 4
Hermes73
преди 4 години
В световен мащаб официално на 15 01 2020 започно утилизация на капитала с цел намаляване на въглеводородния отпечатък върху екосистемата.В този контекст очаквам крайно НЕИЗГОДЕН да е новия курс евро-лев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 20 rate down comment 1
Mirilai-lai
преди 4 години
щом няма опасност, защо не го гарантират в закона ? просто и ясно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 21 rate down comment 7
abdul
преди 4 години
Холандците пак ще го спънат, нашия селски бек. Няма ЕЗ без шенген и обратно.А мента и влатко ако си мислят, че с една наредба ще им се реши въпроса, си правят сметката без кръчмаря.Идват избори и се очакват 2 години на свободен валутен курс при ..интересна политическа карта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 12 rate down comment 12
Спящият бик
преди 4 години
Ами ако левът се окаже подценен!? Такова допускане не е лишено от логика, като се имат предвид някои от официалните ни макроикономически показатели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 3
al64ad
преди 4 години
Всичко е регламентирано с документите от от 1997 и 2006 с които ние трябва да се синхронизираме,включително промяна в курса в момента на влизане в ЕРМ 2 .След което се допуска коридор от -,+15 който се защитава от БНБ И ОТ ЕЦБ.Щом се натискаме за еврозоната не може да правим изключение.И да ,има индикации ,че поне в Германия фактори считат сегашният курс за неотразяващ икономическата реалност.Все пак в ЕС едва ли са забравили и "случката" с Великобритания преди много години.Та нещата са ясни или приемаме ВСИЧКО или подсмърчаме отвън .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 15
фиг.1
преди 4 години
Ако курсът не лева действително беше надценен, нямаше да успеем толкова години да го задържаме и бордът щеше да се провали като в Аржентина. Тъй че стига инсинуации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още