IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли валутният борд в България да обхване и търговското банкиране?

Не банковите надзорници и регулатори трябва да гарантират, че проблемите с банките от мащаба на КТБ няма да се появят отново, твърдят Ханке и Танев

13:31 | 10.02.20 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

******
Като се има предвид този успех във валутната сфера е направо шокиращо, че вместо България да управлява своето валутно шоу изглежда, че Брюксел управлява шоуто. Да! В момента България, под наставленията от Брюксел, всъщност обмисля да се откаже от собствената си валута, лева и своя валутен борд (управление „Емисионно“ на БНБ). Те ще бъдат заменени съответно с еврото и Европейска централна банка (ЕЦБ). Такъв драматичен ход повдига редица тревожни въпроси:

Защо България би искала да се опита да поправя нещо, което не е повредено? Няма разумен човек, който би се опитал да прави така. Данните от проучванията сочат, че българите са „умни“. Те не са много съгласни с идеята да изоставят любимия си лев и да го заменят с еврото. Тези настроения сред обществеността би трябвало да предизвикат у българските политици безпокойство спрямо евентуалното приемане на еврото.

Защо в тези времена на повишено внимание към националните въпроси България обмисля да се откажете от паричния си суверенитет? Народът знае, че когато страната официално се присъедини към еврозоната, България ще се откаже от националния си суверенитет над своята парична система. Този суверенитет е още по-ценен, ако еврото срещне проблеми. Ако това се случи, България може незабавно да превключи валутата си от привързване към еврото към друга валута като котва. Освен това България може да извърши подобно превключване, без да пита за разрешение която и да било друга държава или организация, защото с валутния си борд страната запазва пълен суверенитет над своята парична система. 

Защо България би искала да се присъедини към еврозоната и по този начин бъде прикована към клуб, чието бъдеще е несигурно? Официалното влизане би било като регистрация за нощувка в хотел „Калифорния“. Това беше заглавието на хитовата песен на „Игълс“ от 1976 г. Както се казва в текста на песента: „Можете да се регистрирате по всяко време, но никога не можете да напуснете“.  Понастоящем единствената страна, която може да се регистрира и все пак да напусне еврозоната, е Дания. Тя се е сдобила с тази ценна опция да може да се откаже, нещо, което България няма и никога няма да получи.

Защо България би искала да понесе разходите, необходими за официалното влизане в еврозоната? Например, когато Литва изостави своя валутен борд и валута, литаса, за да се присъедини към еврозоната през 2015 г., трябваше да преведе общо 43 051 594 евро като част от своя принос в капитала на ЕЦБ. В допълнение тя преведе 338 656 531 евро в чуждестранните активи на ЕЦБ и 162 454 493 евро в резервите на ЕЦБ. Тези трансфери представляват не друго, а разход, тъй като тези средства – веднъж прехвърлени на ЕЦБ – макар и все още литовски (или евент. български) активи, се оказват заплетени в мрежа от правила и политики на ЕЦБ / ЕС. Така че загубата на свобода и гъвкавост се придружава и от прехвърлянето на средства, необходими за официалното влизане в еврозоната (Lietuvos Bankas 2016 & Eesti Pank 2018).

Защо България би искала да се откаже от ясни правила на поетия път и фискална дисциплина срещу морален риск, който насърчава лошото фискално поведение? Да. Влизането в еврозоната носи морален риск, който не е свързан с валутен борд. Просто погледнете Гърция. Интересно е, че може би точно за това мечтаят някои български политици, които се застъпват за официално членство в еврозоната. Може би са им омръзнали усмирителните ризи, които валутният борд им е надянал. Разбира се, българският народ харесва тъкмо тази черта на валутния борд да служи за усмирителна риза. Всъщност това е причината, поради която обществеността основателно се притеснява от приемането на еврото и премахването на усмирителната риза на валутния борд.

Защо България трябва да преследва целта официално да влезе в еврозоната, след като вече е част от единна валутна зона: еврозоната? Да, тъкмо по силата на факта, че левът е клонинг на еврото България всъщност е „вътре“ в еврозоната, без да се налага да поеме тежестта на някой от разходите, свързани с официалното влизане.

Има ли смисъл България да обмисля влизане в клуб, който използва различни стандарти –  едни за влизане за България и други, използвани за предходните членове? Изисква се голямо внимание, когато има вземане-даване с организации, които прилагат двойни стандарти. И Естония, и Литва използваха системата на валутния борд. Тази система в двете страни беше сходна с тази в България и, не е изненадващо, даде подобни резултати. Един от нас (Ханке) знае това от първа ръка, тъй като той е участвал дълбоко в проектирането и внедряването на системата на валутен борд в трите държави.

Но когато Естония (през 2011 г.) и Литва (през 2015 г.) приеха еврото, това беше ясен процес, какъвто нямаше как да не бъде. Така или иначе и двете страни вече бяха част от единна валутна зона - еврозоната - каквато между впрочем е България. Обаче по мистериозни причини стандартите за официално влизане в еврозоната, прилагани спрямо България, са различни от тези, които са били прилагани спрямо Естония и Литва. Всъщност процесът се оказва неясен в българския случай. През май 2019 г. на България бе отказано правото да влиза в ERM-2 от Европейската комисия. Това предполага, че дори ако България официално влезе в еврозоната, би рискувала да не бъде третирана въз основа на същите принципи като другите страни.

Последна актуализация: 05:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 4 rate down comment 3
ПИЧ
преди 4 години
Дайте линк към оригиналната статия, доколкото превода в някои случаи води до неразбиране на някои неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 27 rate down comment 1
dikens15
преди 4 години
Като ви чета коментарите стигам до извода, че такива умници като вас наистина си заслужават българските политици. Единствената застраховка и пречка против политико-банкерската мафия у нас това е борда. Както и единственото постижение на капитализма в България. И олигарсите заедно с политиците( силните за деня) заедно с банкерчетата ще правят всичко възможно да махнат тази примка от врата си, за да могат да си разиграват техните схемички и комбинации. Всички други приказки за износ, растеж, суверинитет са ала-бала приказки за шир потреба. Всеки, които твърди обратното или има нездрави намерения или е некомпетентен игнорант, който не съблюдава нашата действителност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 15
studioaa
преди 4 години
Прибалтика е съвсем различен случай от България. В Литва/Латвия/Естония има валутен борд, но няма толкова много инфлация като у нас. У нас за малко над 20 години борд 1/3 от годините инфлацията е на север от 6% при допустимо 2% и даже имаме година с 12% инфлация 2008. В България инфлацията е на нивото като в Гърция/Италия/Португалия, а не като Прибалтика... България ще има съдба подобна на Гърция и останалите PIGS, ако не девалвираме лева преди влизането в еврозоната...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 15
studioaa
преди 4 години
Според мен ако България влезе в еврозоната със сегашния курс лев евро в страната ще има небивала дефлация, а не инфлация, както очакват повечето хора. Дори и да кредитен импулс в началото, то той ще угасне бързо. Причината е, че икономиката ни е в чужди ръце и печалбата се изнася зад граница от монополисти във всякакви сектори банки, бензиностанции, хранителни вериги, производители на авточасти и други. Освен това вносът е доста повече от износа. Ако тръгнем по гръцкия път с теглене на заеми да компенсираме загубите няма да издържим повече от 1-2 петилетки преди да се присъединим към самите гърци и даже да бием тяхното отношение ДЪЛГ-БВП. Гърция се присъединява към еврозоната с обменен курс, при който драхмата е силно-надценена спямо еврото, глупаво би било да повторим тяхната грешка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 0
al64ad
преди 4 години
Понякога изненадваш ;);):)Освен с Гърция подобно нещо се случи и с Прибалтика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 10
studioaa
преди 4 години
"Разбира се, българският народ харесва тъкмо тази черта на валутния борд да служи за усмирителна риза."Това твърдение не отразява истината съвсем точно. Истина е, че бордът ограничава М1 или т.н near money, но не ограничава обема на левовите кредити или депозити(няма фундаментална разлика между двете) не са ограничени по никакъв начин от борда, понеже те НЕ са "пари в обръщение". Така например е възможно да имаме 100 милиарда лева депозити и още повече кредити и да имаме само 14 милиарда евро валутен резерв при сегашния обменен курс. Такава схема би работила като добре смазана машина ако нямахме огромно отрицателно салдо и масово изнасяне изнасяне на печалба извън страната, а това поставя борда под заплаха от ликвидна криза, а не законодателно. Като влезем в еврозоната няма да бъде възможно да печатаме повече левове отколкото имаме евро както сега и паричните потоци на страната ще трябва да са балансирани в определени граници. Всеки път когато е нужно да вдигне количеството пари в обръщение ще трябва да се тегли кредит от ЕЦБ, който да се плаща от данъкоплатеца без да имаме възможност да контролираме лихвите както при борда. Освен това когато имаме голям отрицателен баланс няма да може да избегнем принудителна дефлация с цел да се намали изтичането на пари от страната,а това ще води със себе си принудително намаляване на цените и доходите както е за Гърция. Освен това девалвацията няма да бъде възможна както е в момента с борда - по всяко време с решение на парламента. Еврозоната е много по-рестриктивна система от борда и е абсолютна лъжа, че България ще престане да следва фискалната дисциплина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 8
cymru
преди 4 години
Динозавърски анализ в ерата на Финтех иновациите.Не си струва да се хаби човек да опонира даже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 5
data
преди 4 години
п.п.п Също така е добре , че се прави паралел с Гърция но ми се струва манипулативно , че се избягва паралел с Румъния
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 1
Boicho Popov
преди 4 години
Всъщност е посочено откъде е взет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 6
data
преди 4 години
п.п. Относно първата част - никой не оспорва приносите на фиксираният курс , но би било добре да се разгледа какво би се случило с борда и растежа у нас ако не бяхме част от ЕС и не получавахме европейски помощи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още