IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът остава в очакване на добрите идеи, които да финансира

Пандемията накараха предприемачите да предложат по-гъвкави решения, коментират Христо Борисов, Димитър Герджиков, Милен Иванов и Димитър Вучев

17:23 | 18.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Как се защитават идеи

Въпросът не е само да имаш идея, важното е да я реализираш, да стане печеливша, съветват експертите.

Милен Иванов е убеден, че това е малко вероятно да има кражба на идея, но посочи, че при съмнение да се направи собствено проучване. За него най-важното е предприемачите да споделят идеите си, за да преценят заедно трудностите и възможностите с финансиращите институции.

Подкрепата от банките

„Идеите на бизнеса бяха стопирани заради пандемията с коронавируса, но вече започват да се реализират, виждам събуждане на икономиката и стартираме с всички програми отпреди 13 март“, съобщи Димитър Герджиков, началник отдел „Бизнес развитие“ в управление „Банкиране малък бизнес“ на Пощенска банка.

Той напомни, че банката подпомага бизнеса на клиентите с финансиране, като работи активно по няколко програми, сред които инициативата COSME и най-новата на Българската банка за развитие.

„Виждаме, че клиентите наблюдават програмите на ББР и Фонд на фондовете", каза банкерът и потвърди, че финансирането на Пощенска банка ще бъде не само за малкия и средния бизнес, но и към по-големия, към който банката се отнася по-консервативно заради риска, който носи бизнесът. Над 60 хиляди са малките фирми, които работят в дългосрочното партньорство с банката, която е предоставила над 800 млн. лева от кредитния си портфейл.

Предизвикателствата

„Липсата на хора е най-голямото предизвикателство. Хората са генератори на идеи, а много загубиха работата си. Качествени хора продължават да липсват. Хората, които да попълнят мениджърските позиции са дефицитни", категоричен е Димитър Вучев, председател на съвета за управление на Общинския гаранционен фонд за малки и средни предприятия към Столична община. Той потвърди, че това е най-голямото предизвикателство пред бизнеса. „Колкото и да си говорим за изкуствен интелект и високи технологии човешкият фактор ще продължи да липсва“, посочи той.

Вучев отчете, че това особено се е почувствало в последните месеци, когато се е оценила ролята на качествения адекватен риск мениджмънт, който да разиграва успешни сценарии за бъдещето.

Димитър Герджиков смята, че в бъдеще ще се промени начинът на работа.

„По време на пандемията работихме в хоум офиса по-натоварено с реално работното време 24/7 и по-ефективно. Но има нужда от настройки и гаранционни програми, а липсата на хора е най-големият риск пред нас", смята и банкерът.

Образованието като панацея

„Образованието е с приоритет и бъдещето принадлежи на устойчивите решения", каза Маги Назер, дигитален номад и социален предприемач.

Тя се надява, че модерните форми на обучение ще са фактор в социалната промяна.

Интервюто с Маги Назер ще бъде излъчено в предаването UpDate по Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още