IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли ваксината да пречупи кривата на заразата с COVID?

След 1-2 години ще знаем какъв имунитет създават COVID ваксините, каза акад. Богдан Петрунов от БАН

10:19 | 09.12.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Към момента ваксините срещу COVID-19 като тази на Pfizer и BioNTech доказано намаляват броя на тежко болните от коронавирус, но даже и изпитванията с по 40 000 души не могат да ни дадат бърз отговор за това дали препаратът предотвратява разпространението на инфекцията. Това коментира в ефира на bTV акад. Богдан Петрунов от БАН.

Въпреки това той беше категоричен, че имунизацията трябва да обхване колкото се може повече хора. „Всички специалисти в света категорично казват: „Това (ваксината – б.р.) е едно велико откритие, ще спаси много човешки животи, но докато не изясним в продължение на 1-2 години характера на този имунитет, който създава, трябва да продължим да спазваме мерките – носене на маски, миене на ръцете, избягване на социален контакт“, коментира акад. Петрунов.

Той посочи, че ще се ваксинира и вече се е записал в списъците на института си. По думите му скептичното отношение на част от българите към имунизирането е липсата на активна информационна кампания от страна на властите. 

„Няма бързо създаване (на ваксината – б.р.) – създадена е на база на платформа, разработвана 4-5 години, имали са грамадни проучвания, преди да създадат тази РНК платформа“, коментира академикът по отношение на продукта на Pfizer и BioNTech.

По думите му „няма никакво основание да се мисли, че може да се отключат тежки автоимунни заболявания“ след прилагането на препарата. „Прави се грешка между реактивност и странични реакции“, отбеляза акад. Петрунов, като обясни, че е нормално да има 5-10%, та и по-висок процент пациенти със зачервяване, главоболие или температура, докато страничните реакции са с много по-сериозно въздействие върху организма и не са толкова чести.

Всички трябва да бъдат с дълбокото съзнание, че трябва да бъдат имунизирани. Всички здрави хора от 16-18 г. без клинични прояви, без тежки вторични заболявания могат спокойно да бъдат имунизирани, но това трябва да се обсъди с личния лекар“, коментира акад. Петрунов, като подчерта, че няма риск и за преболедувалите COVID-19, особено заради това, че към момента не е ясна и силата на имунитета след прекарване на болестта.

„Ваксината не може да е панацея за стопиране на заразата. Това обаче е един голям шанс срещу пандемията. Очакванията са първата седмица на месец януари ваксината да бъде факт у нас. Хубаво е популярните хора да дадат пример и да се ваксинират“, обясни по Нова телевизия директорът на „Александровска“ болница проф. Борис Богов.

"Бих се ваксинирал с първата ваксина, която ще дойде. Ще има достатъчно количества за всеки, който пожелае да го направи", добави той.

Той посочи, че дори и за екипа му в болницата ваксинирането ще бъде пожелателно. Според него не би било редно някоя компания да задължи персонала си да си постави ваксината. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:38 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis23
преди 3 години
UK Warns People With "Severe Allergies" Shouldn't Take COVID Vaccinehttps://***.zerohedge.com/geopolitical/uk-warns-people-severe-allergies-shouldnt-take-covid-vaccine-------------------------------------------------------------------------може ако не я взимате .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още