IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

При какви условия България може да произвежда ваксини срещу Covid?

На този етап е възможно единствено третично производство на ваксини у нас, каза проф. Генка Петрова

20:43 | 22.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

На този етап е възможно единствено т.нар. третично производство на ваксини среще Covid-19 у нас. Това каза пред БНР проф. Генка Петрова, ръководител на Катедра по организация и икономика на фармацията в Медицинския университет в София, в коментар на заявената от премиера готовност страната ни да произвежда ваксини в новопостроен завод в Разград.

До няколко месеца в България ще е готов завод за ваксини, каза премиерът Бойко Борисов вчера. "Обещах пред ЕК да изпратим веднага на какъв етап е нашата база. За наша радост, вие сте мислили далновидно и когато другите започват да правят, ние да сме на етап монтиране на машини. Много съм щастлив, защото на европейската карта за ваксинация ще се присъедини и България“, каза Борисов. 

„Много държави ще си отдъхнат. Дори да стартират днес другите, ще са с 16 месеца след нас, а ние за 16 месеца ще произведем стотици милиони ваксини и ще спасим стотици милиони животи", заяви премиерът.

Проф. Генка Петрова обясни, че единият начин е да пристигат готови ваксини - в България да ги опаковаме и да им слагаме листовки и етикети. Другият начин е да идва готов разтвор, който да се пълни и опакова. И двата вида производство изискват много високи стандарти на хигиена и по-добра производствена практика, посочи тя.

По думите на проф. Петрова при наличие на изградени мощности и осигурени условия за производство - 16 месеца са реалистичен срок, ако ваксината има разрешение за употреба и ако единствено я опаковаме. Тя уточни, че и това изисква разрешение за производство. Припомни, че ЕК е имала планове да направи хъбове, които да разпределят готовите спринцовки, да се опаковат и да се поставят листовки на съответните езици:

"Дори тези хъбове изискват разрешение за третично производство на стерилни биотехнологични лекарствени продукти", отбеляза специалистът.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още