IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българските бизнес лидери остават по-предпазливи за икономическия растеж

Очаквания за възстановяване на инвестициите с отговорни стратегии към обществото, изразиха Димитър Шумаров, Джейсън Кинг, Момчил Василев и Албена Маркова в дискусията на PwC

15:29 | 07.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Загриженост за околната среда

В проучването на PwC за нагласите на бизнеса, като добра новина се очертава загрижеността за околната среда.  Като тенденция от три години се наблюдава нарасналата тревожност за рискове и заплахи за околната среда. Българските бизнес лидери чертаят сценарии как може да повлияят със своите организации, но от 2020 г. осъзнават, че трябва да са още по-гъвкави в реакциите си.

Предизвикателствата

В контекста на проведените парламентарни избори бизнес лидерите се надяват правителството да допринесе с политики за промяна на средата, но заедно с това се надяват, че това ще се случва по устойчив начин.

„Оптимизмът е оправдан и цифрите го потвърждават, възстановяването на всички макрофактори се случва по-бързо заради подкрепата от технологиите“, убеден е Момчил Василев, изпълнителен директор на „Ендевър България", който участва в дискусията. Той смята, че за българите песимизмът е закодиран в народопсихологията.

Димитър Шумаров, изпълнителен директор и главен финансов директор в Пощенска банка, обаче е на мнение, че има оптимизъм, което се доказва с кредитирането.

„Ние сме по-близо до бизнеса, изненадан съм за по-големия песимизъм, но това се обяснява с очакванията преди пандемията за спад на икономическия растеж. Ударите върху икономиката не са толкова големи, тази година очакваме възстановяване на инвестициите", заяви банкерът. „Голямата заплаха дойде от нарушаване на веригата на доставки и притесненията от загубата на пазари, но това остана назад“, посочи той.

Според Джейсън Кинг, главен изпълнителен директор на „Теленор България", бизнесът леко задържа развитието си, но очакванията са да се завърне до нивата преди няколко години.

„Искаме да видим бързо възстановяване, но зависи и от икономическия цикъл. Не знаем дали пандемията е помогнала на икономическия цикъл и дали има база за растеж“, беше предпазлив в изказването си той, защото вижда „песимизма на клиентската база“. Той обаче е сигурен, че предстоят сливания и придобивания, които са „гориво за оперативна ефективност“.

Момчил Василев отбеляза, че човешкият фактор в бизнеса е бил във фокуса на бизнес лидерите, които са използвали изобилие от нови подходи, за да покажат загриженост за здравето на хората от екипите си, за да влязат в новата реалност и да се запази производителността на труда при необходимата ефективност.

„Начинът на общуване физически и виртуално беше в приоритетите на бизнес лидерите в компаниите“, подчерта той. Василев е сигурен, че с корекция в икономическия и социалния цикъл обществото промени виждането на какво може да влияе.

„Само при групови действия може да има ефект и това е еволюционно развитие за нашето общество. С всички инициативи в социалната, икономическата и политическата сфера нагласата за промяна се увеличава и това се отразява на сферата с предприемачеството в България“, потвърди Василев.

Мадлен Алгафари, психотерапевт и писател, заяви, че доброто лидерство зависи от възпитателния подход. 

„Самооценката се променя - родителите поощряват децата и така се възпитават успешни хора. Доброто лидерство зависи от този възпитателен подход, но трябва да знаем, че и грешните избори са опит. Успешният лидер, освен добрата самооценка, има и оптимизъм за бъдещето“, категорична е Алгафари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още