IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов излиза в отпуск в деня, в който щеше да бъде извикан в парламента

ГЕРБ все пак ще внесе за обсъждане в Народното събрание Плана за възстановяване и устойчивост, обяви премиерът в оставка

18:16 | 15.04.21 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: МС</em></p>

Снимка: МС

В петък в Народното събрание ще бъде депозиран Планът за възстановяване и устойчивост, така че народните представители да имат възможност да решат дали да до приемат. „Ако искат да го приемат, да го надградят. Ако искат да си направят нов план“, заяви министър-председателят в оставка Бойко Борисов по време на днешното извънредно заседание на Министерския съвет.

Той обяви, че започва сериозна работа по подготовката на новото правителство, което да бъде предложено „от поставените на първо място от избирателите на състоялия се вот“.

„Трябва да дадем визия как ще изгледа един нов балансиран, евроатлантически кабинет. Трябва да свършим работата качествено и да подготвим добро правителство“ категоричен е бил Борисов, цитиран от пресцентъра на кабинета. Същевременно той обяви, че възнамерява да работи целенасочено по темата и по тази причина излиза в отпуск, като ще бъде заместван от вицепремиера Томислав Дончев.

Съобщението за решението му идва от правителствената пресслужба малко след като стана известно, че Народното събрание ще поиска утре Борисов да говори в пленарната зала за работата по Плана за възстановяване и устойчивост на Европейския съюз.

„Съжалявам искрено, че още в първия ден на новото Народно събрание има излъгани очаквания и стана ясно, че енергията на младите хора, желаещи по-добър живот, беше използвана, за да се намърдат в парламента добре забравени стари лица“, е заявил  Борисов, имайки предвид искането за мажоритарен вот и обещанието от някои партии да се борят за него.

По-рано през деня стана ясно, че от „Има такъв народ“ обявиха, че няма да внесат подобен законопроект в деловодството на парламента.

Изтегляне от Афганистан

На заседанието беше взето решение за започване на процес на планиране на прекратяване на участието на Въоръжените сили на България в Афганистан.

„Горди сме, че имаме славни и добри войници и офицери, които на рискова операция се справят чудесно. Те са изключително добре подготвени и дисциплинирани  войни. Огромно благодаря за риска, който поемат, и че прославят родината“, подчертава по време на заседанието Борисов.

Решението е взето в контекста на проведената извънредна среща на 14 април 2021 г. на министрите на външните работи и на отбраната на страните членки на НАТО, на която бе решено започване на планиране на постепенното и контролирано изтегляне на мисията от 1 май 2021 г.

Ваксини срещу коронавируса

„Над 750 000 допълнителни дози от ваксината на Pfizer ще получи България благодарение на европейската солидарност“, е заявил още министър-председателят Бойко Борисов в рамките на извънредното правителствено заседание. Премиерът е подчерта;, че допълнителните количества ще пристигнат още през настоящия и идния месец, за да може да приключи процесът по ваксинацията у нас.

„Изказвам благодарност към председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която ежедневно и с огромни усилия работи за целия Европейски съюз“, акцентира министър-председателят и подчерта ключовата роля, която председателят на ЕК има за осигуряване на ваксини за всички европейски граждани. Определените за България допълнителни над 750 000 ваксини на Pfizer са от новата ускорена доставка от 50 милиона дози, за които вчера съобщи председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. С това общият брой ваксини на Pfizer за Европейския съюз за второто тримесечие на годината ще достигне 250 милиона.

Борисов е припомнил също, че в следващите два месеца България ще може да разчита и на вече договорените 2,7 милиона дози от ваксината на Pfizer, което гарантира, че имунизацията ще върви с пълна сила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 0
zelka007
преди 3 години
съмнявам се . цел живот на държавна издръжка всичко ... и сега като му секне и требе да планира разходи ... :))) ... аз мислим , че на Бащицата най ще му липсва полицейският ескорт и зелените вълни да го е@@а ... ей виждал съм станишев в задръстване си седи отзад и си пафка в колата , виждал съм плевнелиев също , на тоя му правят зелени вълни по 10 мин пред него нема значение накъде е тръгнал . в неделя съм виждал да разчистват игрище за футбол , щото идвал да си рита с приятелчета ... :))) ... през работно време разчистваха тенис кортовете в парка , като ходеше следобед да отморва преди да качи килца ... са сигурно се е нацупил яко , да го порежът така в народното събрание всички , и никой да не иска да си говори с него ... :))) ... настъпили са му егото здраво ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
georgi_shum
преди 3 години
Баце няма пари да си купи своя ли :) Айде моля те :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
сп.ермо.яд кр.став ... докога ще ме занимаваш с мал.оумното си ежед.невие на недъгав ду.хач ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
ше ти се наложи у банкя да одиш , да свириш на cвиpкaта. на "бащицата" ти ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
хех ... му накривят шапката на Баце , пуснал си е отпуска да отмори малко ... освен това секвоята му се полага още една година ... :))) ... па като му я вземат ще му дадът от тойота една подарък ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
mitaka7
преди 3 години
Кой му разписа молбата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
Varfor
преди 3 години
Жалка картинка. Доблест - 0.Не знам кога ще има поредно включване от джипката или монолог във FB.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
тоя толуп трябва с жандармерия да го вкарат в парламента ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още