IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма данни за замърсяване на територията на България след аварията в Румъния

Има готовност за задействане на Национален авариен план за борба с нефтени разливи след взрива в Румъния

20:46 | 02.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС/ЕРА</em></p>

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Във връзка с експлозията в петролна рафинерия на 25 км северно от град Констанца в Румъния, Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ)-Варна предприе незабавни действия за установяване на вероятно трансгранично замърсяване на атмосферния въздух, съобщава БНТ. 

Мобилна автоматична станция (МАС) за контрол на качеството на атмосферния въздух ще бъде позиционирана в с. Дуранкулак, общ. Шабла, съобщава министерството на околната среда и водите. 

Според Министерството на околната среда и водите и Басейнова дирекция „Черноморски район“ няма данни за замърсяване на територията на България след експлозията. Зам.-министърът по околната среда и водите инж. Петър Димитров е изпратил официално запитване до румънските власти за повече информация по случая, информира БНР.

МОСВ възложи на Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“ (ВВМУ) да извърши анализ на потенциалната възможност за разлив в Черно море след аварията. Анализът ще извърши „Центърът за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона“ във ВВМУ, изграден с финансиране от министерството. Центърът работи при нефтени разливи и управление на силите, участващи в преодоляването на последствията от тях.

По данни на Националния институт по метеорология и хидрология - БАН, филиал Варна, към момента посоката на вятъра е запад-северозапад и преносът на въздушни маси е ориентиран към Черно море. При запазване посоката и скоростта на вятъра не се очаква замърсяването на атмосферния въздух да достигне границите на България.

Investor припомня, че по-рано днес Ройтерс съобщи за експлозия в най-голямата румънска рафинерия на брега на Черно море, в близост до Констанца. При инцидента има поне двама пострадали с изгаряния, потвърждават и местните власти.

Рафинерията Petromidia е собственост на KMG International Group, в чиято структура е и Rompetrol. Тя е изградена през 1975 година и на два пъти в периода 1990 - 2000 румънското правителство неуспешно опита да я приватизира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още