IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва изграждането на най-дългия двутръбен жп тунел на Балканите

Съоръжението е част от проекта за модернизацията на жп участъка между гарите Елин Пелин и Вакарел

17:10 | 15.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Започва изграждането на най-дългия двутръбен железопътен тунел на Балканите, става ясно от съобщение на транспортното министерство. Той е част от проекта за модернизация на жх отсечката между гарите Елин Пелин и Костенец, част от трасето София - Пловдив.

На официална церемония беше даден ходът на най-трудния лот от проекта - между Елин Пелин и Вакарел. Участъкът е с дължина от 20 километра, а дейностите включват изграждането на двутръбен тунел с дължина от 7 километра. При изграждането на съоръжението ще се използва тунелен способ, а по целия участък ще има още два двутръбни тунела с обща дължина от 1,5 километра, пътен надлез и подлез, както и осем моста и естакади. Ще бъде извършена модернизацията и на жп гарата в Елин Пелин.

Общата стойност на договора за този лот от жп участъка е почти 500 млн. лева (без ДДС).

Парите за реализацията на проекта са от две оперативни програми - "Транспорт и транспортна инфраструктура" и "Транспортна свързаност".

Проектът за модернизация на жп трасето между Елин Пелин и Костенец е един от най-мащабните у нас. Стойността му е около 1 млрд. лева за дължина от 50 километра. Първите обществени поръчки бяха обявени още през 2017 година, но работата беше многократно спирана заради обжалване на процедурата.

Трасето е разделено на три лота, като този до Вакарел е с най-голяма стойност, но и с най-много предвидени съоръжения.

От сайта на Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ), която е възложителят на поръчката, е видно, че изпълнител на трасето е ДЗЗД "Джен Дуй жп Елин Пелин". Преди дни финансовият министър Асен Василев я спомена като една от големите компании, на които е възлагано изпълнение на проекти без обществени поръчки - с т.нар. "ин хаус" процедури.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още