IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Линията на бедност в България ще се изчислява по методологията на Евростат

Към момента тя се изчислява на база малката потребителска кошница, която обхваща 100 стоки и услуги

17:22 | 12.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Служебният кабинет одобри решение, според което методиката за определяне на линията на бедност в България ще се уеднакви с използваната в изследването на Евростат „Статистика на доходите и условията на живот (SILC)”

Към момента тя се изчислява на база инфлацията и промяната на цените на основните продукти в България (малката потребителска кошница, която обхваща 100 стоки и услуги). От догодина обаче линията на бедност ще се определя на база голямата потребителска кошница, в която се включват над 500 стоки и услуги и се разглеждат като крайно потребление на домакинствата.

За следващата година линията на бедност е определена в размер на 413 лв. Предложението е публикувано за обсъждане на портала за обществени консултации Strategy.bg. За тази година е 369 лева. Увеличението за 2022 г. е почти 12%, или с 44 лева, на годишна база. 

„По този начин ще се унифицират използваните данни за определяне на бедността и ще се постигне сравняемост на данните в международен план, тъй като всички документи на Европейската комисия (ЕК) в областта на бедността и социалната защита се основават на данните от изследването SILC. Определената от изследването линия на бедност се използва и във всички национални стратегически и нормативни документи“, пише в решението на Министерски съвет.

Според кабинета промяната ще доведе до използването на единен показател както за определяне на линията на бедност за страната, така и за всички национални политики в социалната област и документи на ЕК, свързани с бедността и социалното включване.

По този начин ще се постигне по-добра свързаност между политиките за правата на хората с увреждания, социалното подпомагане, минималната работна заплата, социалното включване и други. Казано иначе - новата методика ще се базира на статистическото наблюдение на бюджетите и условията на живот на по-голям брой домакинства.

С изменението на методиката се дава възможност при взимане на решения в условията на извънредност, когато статистическите или прогнозните данни са повлияни от неикономически структурни трансформации, линията на бедност да се определи в съответствие с конкретните годишни процеси и възможностите на бюджета.

За промяната се говори от години, тъй като обхватът на малката потребителска кошница не е достатъчен, за да се използва като макроикономически показател.

От КНСБ настояват линията на бедност за 2022 г. да бъде 418, а не 413 лв., както предлага кабинетът. Синдикатите обаче са против промяната на методиката, защото цените на основни хранителни продукти растат, а това се отразява предимно на нискодоходните домакинства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още