IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каримански: Предлагаме по 120 лв. до края на годината, после актуализация на пенсиите

Депутатите Мартин Димитров, Александър Иванов и Румен Гечев пренасят спора за бюджетния дефицит от увеличението на пенсиите в пленарна зала

11:03 | 09.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News</em></p>

Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News

На извънредно заседание на бюджетна комисия успяхме да разрешим казуса, така че да бъде в полза на пенсионерите и в същото време да могат да имат едни по-сигурни доходи след Нова година. Това заяви по БНТ Любомир Каримански, председател на Комисията по бюджет и финанси и депутат от "Има такъв народ".

„Ще предложим от 1 октомври до края на годината пенсионерите да получат по 120 лева, като от 25 декември да влезе в сила актуализация на пенсиите и минималната да бъде 370 лева и да се актуализират, така че да не останат пенсионерите без допълнителен приход и за следващата година“, посочи финансистът.

Гарантирана е добавката и до март

Каримански съобщи, че в Министерството на труда и социалната политика има ресурс и за първите три месеца на 2022 г. за допълнителни още 50 лева добавка към пенсиите.

На въпрос какво ще се случи, ако не се приемат тези предложения, Каримански обясни, че никой не може да прогнозира какво ще се случи в пленарна зала. „Силно се надявам обаче това, което са гласували парламентарните групи на бюджетната комисия, да бъде функция и в пленарна зала“, каза той.

Каримански обърна внимание, че нарастването на жилищните кредити и особено липсата на мораториум по кредитите създава опасност за ипотечното кредитиране. „Час по-скоро трябва да имаме една ясна картина както за ипотечните кредити, така и за корпоративния сектор и физическите лица. Тогава могат да се вземат мерки“, коментира финансистът. Според него риск за банковия сектор обаче „не може да се каже, че има“.

Любомир Каримански предупреди, че индексът на инфлацията, която се задава, ще бъде много сериозен.

Преизчисляване на пенсиите от 25 декември

„Разбира се, че трябва да има актуализация на бюджета“, категоричен е Мартин Димитров, член на Комисията по бюджет и финанси и депутат от "Демократична България".

Той напомни, че позицията на "Демократична България" е: Да бъдем отговорни. „Трябва да има мерки за пенсионерите, за бизнеса, за Covid кризата“, изброи предизвикателствата пред политиците Димитров.

Икономистът е на мнение, че депутатите от ГЕРБ вкарват парламента в трудно положение и после казват: „Вижте сега какво стана!“

Той смята, че трябва да има решение за преизчисляване на пенсиите от 25 декември и определи това като смислено, защото означава стабилно увеличаване на доходите, а не подаяния.

Депутатът от "Демократична България" потвърди, че няма пари преизчисляването на пенсиите да се случи преди 25 декември.

„Тези 120 лева добавка за три месеца разбрахте ли колко струват – 750 милиона. Преизчисляването на пенсиите до края на година струва 500 милиона. Общо става към 1 милиард и 300 милиона, това означава, че двете мерки трябва да се разминат във времето“, пресметна Мартин Димитров и защити позицията си.

По думите му това се налага, за „да не оставим и бизнеса в нужда“.

„Трябва да се помогне балансирано – на икономиката, на бизнеса, който е в тежко състояние, на пенсионерите и на здравната система“, аргументира се депутатът от "Демократична България".

Без пенсионна реформа

„Заставаме зад позицията, че служебното правителство на Румен Радев не можеше да тръгне да прави промяна в пенсионната система“, коментира Александър Иванов, член на Комисията по бюджет и финанси и депутат от ГЕРБ.

Бившите управляващи са пресметнали, че българските пенсионери могат да бъдат подпомагани само през октомври, ноември и декември заради по-високите цени на тока, хляба и бензина.

Той е на мнение, че служебното правителство „проспа летните месеци, златни за имунизация“, което доведе до нови мерки и ограничения, от които бизнесът недоволства.

„По време на правителството на Бойко Борисов бяха предприети мерки за обезпечаване на неработещите бизнеси и запазване на работните места. Ако това не се беше случило, сега хаосът мисля, че щеше да бъде абсолютен“, каза още Иванов.

Спор за 150 млн. лева, които са 0,37% бюджетен дефицит

„Навсякъде по света актуализацията на бюджета се внася от формирано и управляващо мнозинство, а ние нямаме такова. Всички страни членки на ЕС и дори извън него, където има Covid криза, подпомагат своите граждани“, обясни Румен Гечев, зам.-председател на Комисията по бюджет и финанси и депутат от "БСП за България".

Според него равнището на българските пенсии изостава като дял в нашия БВП.

„Ние имаме диспропорция в пенсиите – например учители, които са се пенсионирали преди 10-15 години, получават 2-3 пъти по-ниски пенсии от учители със същия стаж, които се пенсионират сега, и това е скандално“, обясни разминаването Гечев.

Той напомни, че вариантът на БСП, с който от левицата твърдяха, че ще се възстанови справедливост, беше отхвърлен.

„Затова сега ние предлагаме и подкрепяме 120 лева добавка за пенсионерите спрямо БВП, обяви Румен Гечев. – И второ, ние не можем да отлагаме пенсионната реформа и затова предлагаме незабавно да се пристъпи към въвеждане на коефициент за трудов стаж, а от следващата година при ново правителство ще предложим нашия вариант за индексация.“

Икономистът пресметна, че спорът в момента е за 150 млн. лева. „Те са 0,37% бюджетен дефицит в повече, с тях ние сме в рамките на Закона за бюджета и Закона за публичните финанси, поясни Гечев.– Подкрепяме по 120 лева на всеки пенсионер за трите месеца, 370 лева минимална пенсия и промяна на индекса за изчисление на пенсиите.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още