IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Везиева: Работим за подобряване на имиджа на България

Нямаме много инструменти да влияем на инфлационните процеси, каза служебният министър на икономиката

12:56 | 30.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Имаме всички предпоставки да привличаме инвеститорите - ниски данъци, човешки ресурси, но и имидж на тежко корумпирана държава, заяви пред БНТ служебният министър на икономиката Даниела Везиева. Тя уточни, че това са сигналите, които идват от инвеститорите, и работата на служебния кабинет сега е насочена към подобряване на този образ.

От началото на годината са сключени 23 договора за инвестиции на обща стойност 1,16 млрд. лева и възможност за откриване на 2,4 хил. работни места, каза още тя. Според нея ситуацията е такава, че България няма да запише спад на инвестициите през тази година.

Ръстът на българската икономика е съществен - в рамките на 10%, каза още служебният министър на икономиката. Според нея водещата причина е възстановяването от кризата, породена от коронавируса. Донякъде отражение имат и растящата инфлация и нова бизнес активност.

"Имаме активности от нови бизнеси, стартиращи в момента", допълни тя.

Везиева е категорична, че сред приоритетите за правителството е подготовката за влизането в еврозоната.

Според нея в Европа инфлацията се държи под контрол, а в България инфлацията не е толкова висока и отчитаме нисък ръст на безработицата.

"Ние сме в условията на борд, така че нито БНБ, нито правителството имат много механизми, за да повлияят на процеса на инфлацията. Но точно това ни помага да се чувстваме относително стабилни", категорична беше Везиева.

Служебният министър изнесе данни за финансовото състояние на Българската банка за развитие (ББР), според които в края на годината институцията ще отчете загуба от 200 млн. лева, въпреки че правителството е ограничило лошите практики. Банката може да изглежда "бутикова", но е "прекрасна банка" за малкия и средния бизнес, защото държавните гаранции дават достъп на бизнеса до средства, смята Везиева.

Тя коментира още мерките на служебното правителство за облекчаване на бизнеса заради високите цени на електроенергията и призна, че те са насочени основно към малкия и средния бизнес и вероятно големите компании смятат, че 50 лева за мегаватчас потребена електроенергия не са достатъчни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още