IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С 25% са намалели птиците в земеделските земи за последните 17 години

Това се дължи на разораването на затревени площи, премахване на синори и ползването на пестициди, отчита БДЗП

17:24 | 28.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БДЗП</em></p>

Снимка: БДЗП

С 25% са намалели птиците от земеделските земи за последните 17 години. Това показват резултатите от мониторинг на широкоразпространените видове птици, проведен за седемнайсета поредна година от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) като част от Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие.

В резултат на мониторинга е оценено състоянието на 79 вида птици, като 19% от тях намаляват, а 28% нарастват, съобщи БДЗП.

Със стабилно състояние са 18% от оценените видове, а останалите 35% са с неопределена тенденция.

Сред най-силно намаляващите видове са дебелоклюната чучулига (-84%), обикновено конопарче (-73%) и пъдпъдъкът (-66%). 

Сред нарастващите популации са тези на голямото белогушо коприварче, еловия певец, гугутката и полското врабче. Със стабилно състояние са домашното врабче, свраката и сойката.

През 2021 г. се наблюдава най-високият среден брой видове в площадките за мониторинг: 28 вида в един кв. км.

Същевременно при настоящата оценка броят на намаляващите видове е по-голям от предходната през 2020 г., а броят на тези със стабилно състояние е по-малък.

Сред основните причини за спада в популациите на птиците е разораването на затревени площи, премахване на синори и ползването на пестициди.

Резултатите се базират на регулярен мониторинг в над 220 пробни площадки в цялата страна, които се посещават два пъти годишно от доброволци в инициативата. В анализите участват само места, на които са броени птиците през поне 3 години за периода 2005–2021 г. За изготвянето на настоящата оценка са изминати пеша над 3 хил. км, равняващи се на разстоянието от София до Рим и обратно.

Мониторингът прилага научен подход и методология, но разчита на помощта на широк кръг от доброволци.

Периодичното преброяване на птиците е важно за отчитане на промените в състоянието на видовете и средата, която те обитават.

Резултатите от мониторинга служат за оценяване успеха на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) и са част от националната система за мониторинг на биологичното разнообразие. Дейността се провежда в цяла Европа, а в България началото ѝ е положено през 2004 г. на територията на цялата страна.

БДЗП отправя призив още доброволци да се включат в преброяването.

Мониторингът се провежда в рамките на проект, финансиран от Предприятието за управление на дейности по опазване на околната среда (ПУДООС, МОСВ) и подкрепен от Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още