IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще излязат ли животновъдите на протести?

Изкупните цени са ниски в сравнение с разходите, които правим за производство, посочи животноводът Николай Димов

15:57 | 15.02.22 г.
Ще излязат ли животновъдите на протести?

Според него сегашните управляващи неглижират проблемите, а сроковете, дадени на земеделското министерство да реагира, вече са изтекли.

„Въпрос на време е кога точно ще решим да излезем на протести“, посочи Димов.

Доайенът в месодайното говедовъдство в България заяви, че разпродава стадата си.

„Много ми е трудно и много тежко изживявам това, което правя в момента, но мога открито да кажа, че от миналата година работя на загуба. На ден съм на загуба между 3 и 4 хиляди лева. Цените на фуражите, на енергоносителите – ток и горива, се вдигнаха много. Отглеждам елитни стада, в които има вложени големи инвестиции, а те не са субсидирани от държавата“, разказа животновъдът.

Той посочи, че е възстановил едва половината от инвестициите, които е вложил.

По думите му изкупните цени са изключително ниски в сравнение с разходите, които се правят за производство.

Николай Димов обясни, че повечето от колегите му са в същата ситуация – или намаляват стадата, или мислят да ги ликвидират. „Младите стопани се отказват, вече има няколко случая, когато си разпродават животните и отиват в чужбина“, каза собственикът на ферми Агролес Димов.

Той е скептичен, че ще бъде компенсирано разминаването на изкупните цени и разходите за отглеждане на животни.

„В магазините има покачване на цените, но на изкупните цени няма", посочи животновъдът и обясни, че в момента живо тегло угоени животни се продава на 4 лева, а разходът да се постигне това е 8 лева, а приходът е наполовина.

Димов смята, че няма място за сравнение с другите страни членки на ЕС. „В Гърция подпомагането е в пъти по-голямо, отколкото при нас. Така е и в Румъния. Поддържаме връзки с техните браншови организации и сме наясно с подпомагането там, даде пример той. – На трупно тегло получават по 2 евро на килограм, тук не получаваме такава помощ, не сме равнопоставени и не можем да бъдем конкурентоспособни.“

Още за проблемите в животновъдството в България ще разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт”, вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още