IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България затваря небето си за всички руски самолети

Действието се предприема във връзка с изострянето на военния конфликт и в знак на солидарност с Украйна

22:53 | 25.02.22 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Matthieu Rondel/Bloomberg</em></p>

Снимка: Matthieu Rondel/Bloomberg

България въвежда забрана за излитане, кацане и навлизане на руски самолети във въздушно пространство на страната.

Всички въздухоплавателни средства с лиценз, издаден от Руската федерация, не могат да навлизат в суверенното въздушно пространство на България, включително въздушното пространство над териториалните води, поясняват от министерството на транспорта. 

Забраната е в сила от 00.00 на 26 февруари 2022 г.

Действието се предприема във връзка с изострянето на военния конфликт и в знак на солидарност с Украйна.

Ако се вземат предвид синхронните контрамерки, предприемани от властите в Москва, може се очаква, че още утре Русия ще забрани полети на български самолети над своето въздушно пространство. 

Припомяме, че в четвъртък Великобритания наложи санкции на руската компания "Аерофлот" заради нашествието в Украйна. Днес Русия обяви, че затваря въздушното си пространство за всички свързани с Великобритания самолети. 

Руското въздушно пространство е затворено за всички самолети “собственост на, взети под аренда или експлоатирани от лица, свързани с Великобритания”, както и за тези, които са регистрирани в страната, се казва в изявление на руския авиационен регулатор "Росавиация".

Πpeди Pycия дa oбяви зaбpaнaтa cи, ІАG - aвиoĸoмпaниятa, ĸoятo пpитeжaвa Вrіtіѕh Аіrwауѕ, зaяви, чe oщe пpeди дни e зaпoчнaлa дa избягвa въздyшнoтo пpocтpaнcтвo нa Pycия. Вrіtіѕh Аіrwауѕ oбиĸнoвeнo изпълнявa тpи пoлeтa ceдмичнo във вcяĸa пocoĸa мeждy Лoндoн и Mocĸвa. Въздyшнoтo пpocтpaнcтвo нa Уĸpaйнa бeшe зaтвopeнo в чeтвъpтъĸ, cлeд ĸaтo pycĸитe cили зaпoчнaxa вoeннa инвaзия в cтpaнaтa. Чacoвe cлeд тoвa Moлдoвa нaпълнo зaтвopи въздyшнoтo cи пpocтpaнcтвo, a Бeлapyc чacтичнo. 

В петък Полша, Чехия, Литва и Естония взеха подобно решение. 

„Разпоредих на кабинета да изготви постановление, което ще доведе до затваряне на полското въздушно пространство за всички руски авиокомпании“, обяви полският премиер Матеуш Моравецки. Забраната в Полша е както за редовни полети, така и за чартърни самолети. 

Междувременно и Великобритания забрани достъпа до въздушното си пространство и за руски частни самолети, съобщи британският министър на транспорта Грант Шапс. Разпореждането влиза в сила незабавно, информира Ройтерс. 

"Действията на Путин са незаконни и всеки, който се възползва от агресията над Украйна, извършвана от Русия, не е добре дошъл тук", подчерта министърът. Преди това Великобритания бе забранила достъпа до въздушното си пространство за руската национална авиокомпания "Аерофлот". Великобритания е предпочитана дестинация от руските олигарси и техните семейства и бе критикувана, че не се бори достатъчно енергично срещу руските парични потоци, които се изливат върху страната.

По-рано тази вечер британското правителство обяви, че замразява авоарите на президента на Русия Владимир Путин и на руския външен министър Сергей Лавров. А говорителката на руското външно министерство каза, че и двамата нямат авоари в британски банки. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 5
petrg5s
преди 2 години
Браво ! Бутане на всякакви руски паметници и отнемане на тяхно имущество по морето е следващата стъпка ! Не искаме нищо руско !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 3
baba_meca
преди 2 години
не ги мисли- те ще си имат цялото бивше украйнско черноморие за утгешение...ще си имат и другите ресурси на украйна...ако искате ефективно да им навредите, то може да пробвате да ходите пеша и да не се отоплявате...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 2 години
За Сърбия ми е интересно откъде ще прекетят...:))) Украйна вече не играе роля на катализатор, следва пълна изолация на расийката. Пък ще видим кой кого ще приключи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 5
Gocho
преди 2 години
Ейй ,ние пак барабар Петко с мъжете ,а да видим Сърбия ,Турция ,Гърция ще спрат ли полетите за Русия Оф и тоя Путин да ги приключва тия украинци до понеделник вторник ,че ако продължи тая война още седмица,ние ще се самоунищожим от солидарност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Нещастно същество, опорките си ги снасяй някъде, където някой може и да им повярва. Че гледам и във ФБ групите нещо последно време яко ставаш за смях. А тоталната изолация ви е в кърпа вързана, тая вечер режат суифта, от пенеделник може да пляскате с ръце и да му ударите един казачок за новите полезни санкции. Ток си произвеждаме сами и то 50% над собствените ни нужди, които сега експортираме. А расийката когато има само един купувач, знаеш ли какво следва? :))) ...без вазелин ще е тоя път. От другата страна са всички останали, без Иран, Куба, Венецуела, Сирия и те такива икономически титани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 7
Императорът
преди 2 години
Ти още ли си тука? Що не си в украйна, да се саморазправиш с "расийката"? Не дай боже да се стигнем и до "тотална изолация", че как ще драскаш в инвестора, като нямаш ток? Русия винаги ще намери на кой да си продава ресурсите. Не разбираш ли, че Русия+Китай нямат нужда от абсолютно никого? Но обратното вярно ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 8
novata_ikonomika_
преди 2 години
Като гледам изброените държави, ако и Румъния закрие въздушното си пространство, над Украйна не летят, за да не ги свалят. Руските оркки няма да могат да отидат никъде в Европа, Гърция и дори до Турция на почивка. Да ходят да почиват в Сибир
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 9
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Браво, добро начало! Изхвърляне чака помийната яма расийка от всичко, от икономика, от спорт, придвижване , международно участие в каквото и да било! Тотална изолация. Да ходят да се молят на китайците да им купуват ресурсите. За копейки, разбира се, жълтите така ще ги изпpacкат, че няма да знаят откъде им е дошло!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още