IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илин Димитров: Заради войната може да изгубим половин милион туристи тази година

Каквото и да правим, с военни действия близо до България сме непопулярна дестинация, посочи председателят на парламентарната комисия по туризъм

14:48 | 09.03.22 г. 2
Илин Димитров: Заради войната може да изгубим половин милион туристи тази година

По думите му през последните три години руските туристи представляват несъществена част от почиващите в България, като през миналата година те са едва 10 хиляди. „Проблемът е, че украинският пазар представляваше няколкостотин хиляди души. Когато комбинираме Русия, Украйна, Беларус, Молдова и най-вероятно и Румъния, то картината става доста зловеща и сме в реална опасност да загубим около половин милион туристи", коментира последствията от войната депутатът. 

Според него единственият начин за компенсация е страната ни да бъде по-активна на останалите пазари – Полша, Германия, скандинавските държави.

"Надявам се да се отворим към Турция. От тази година има облекчен режим за подаване на визи, които ще бъдат електронно подавани с онлайн плащания. Това е стъпка напред особено по отношение на турския пазар, тъй като се заобикалят фирмите посредници, които помагат за издаване на визи", посочи Илин Димитров.

Той обаче е на мнение, че заради военните действия в близост до България страната ни се превръща в непопулярна дестинация. „Ако има бойни кораби в Черно море, ако на 300 километра се водят усилени бойни действия, тогава за съжаление няма как да противодействаме", смята депутатът.

Димитров е убеден, че ще има "добър ефект" пренасочването на средства за реклама към Сърбия, Румъния и Северна Македония, защото в тези съседни държави, които също са близо до войната ще отсъства "ефектът на страх, че отиваш във военна зона".

Председателят на парламентарната комисия по туризъм съобщи, че предстоят срещи с местни представители на туристически фирми и туроператори в съседната държава и определи като добър хода на правителството да открие авиолинията София - Скопие.

Кога ще започне електронното подаване на визи за турските туристи? Ще успее ли България да ги привлече с хазартен туризъм в Свиленград? Достатъчни ли са мерките за подпомагане на туристическия бранш? Къде ще настанява държавата украинските бежанци? Има ли готовност страната ни да наема на работа украинци?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
0pk
преди 2 години
Е как ще ги загубим, те хотелите са пълни със славаукраинци, дето сигур цяло лято ще са тука. Държавата им плаща режийни, хотелиерита са на кирийка, изобщо сички са доволни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Заради войната може да изгубим половин милион туристи тази година == Слава Украине !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още