IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВСС отложи разглеждането на искането за освобождаване на главния прокурор

Първо трябва да бъдат създадени процедурни правила, реши Висшият съдебен съвет

13:06 | 10.03.22 г.
<p>
	<em>ВСС проведе пленум, на който обсъжда искането за предсрочно прекратяване на мандата на Иван Гешев. Снимка: БГНЕС</em></p>

ВСС проведе пленум, на който обсъжда искането за предсрочно прекратяване на мандата на Иван Гешев. Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет (ВСС) отложи старта на процедурата за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор. Част от членовете на съвета са на мнение, че трябва да бъде изчакано окончателното решение на Върховния административен съд (ВАС), предава БТА.

Искането за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев е на правосъдния министър Надежда Йорданова. По предложение на председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков ВСС реши първо да изработят специална правила за процедура, по която да протече обсъждането.

Пред магистратите има жалба, свързана с първото искане за предсрочното освобождаване на Иван Гешев - през 2021 г., от предишния министър на правосъдието Янаки Стоилов. Тогава пленумът на ВСС реши да остави без разглеждане като недопустимо внесеното предложение, а решението на ВСС беше обжалвано във ВАС. След като на 8 февруари т.г. Конституционният съд реши, че министърът на правосъдието може да прави предложение до ВСС за предсрочно освобождаване на главния прокурор и председателите на ВКС и ВАС, делото във ВАС беше възобновено.

Председателят на ВАС Георги Чолаков заяви в началото на дискусията, че политиката трябва да напусне залата на ВСС и да остане само правото. Той предложи днес да няма гласуване и дебат по темата, защото са предвидени срещи с евроексперти и няколко от членовете на съвета няма да могат да присъстват на заседанието. Именно Чолаков предложи и отлагане заради неприключилото дело във ВАС.

Чолаков заяви още, че двете искания (на Надежда Йорданова и на Янаки Стоилов, бел. ред.) са с еднакъв характер и трябва да стане ясно дали министър Йорданова подкрепя искането на Стоилов. Според председателя на ВАС няма и ясни правила, по които да върви процедурата. 

На свой ред Гешев заяви, че не се притеснява от нищо и иска максимално бързо и публично двете искания да бъдат разгледани от ВСС. И посочи, че подкрепя предложението за отлагане до окончателно произнасяне на Върховния административен съд.

Калина Чапкънова заяви, че няма нужда процедурата да бъде обвързана с решението на ВАС. Гергана Мутафова също се обяви за създаване на правила, по които да върви процедурата. 

Единодушно ВСС гласува за срок от две седмици да бъдат създадени правила, по които да върви процедурата. Гешев заяви, че няма да участва в гласуването. 

В дневния ред на насроченото за днес заседание на пленума на ВСС бе предложението на министъра на правосъдието за предсрочно освобождаване  на главния прокурор. В мотивите на Надежда Йорданова има цитирани обстоятелства, свързани с тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт, във връзка с информация, представена от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. 

Отложената процедура за предсрочно освобождаване на главния прокурор не изненада никого, коментира министърът на правосъдието Надежда Йорданова, след като Висшият съдебен съвет реши, че днес няма да гледа искането й по същество. Кадровиците гласуваха решение, според което първо трябва да бъдат създадени процедурни правила. 

„Не виждам съществен проблем в отлагането, стига това да не продължи твърде дълго във времето“, посочи Йорданова. Тя очаква след две седмици, отново на пленум на ВСС, процедурните правила да бъдат разгледани, а не през процедура да бъде заобиколено разглеждането по същество. 

Правилата за предсрочно прекратяване на мандат трябва да са огледални на тези по избор на главен прокурор и председатели на върховни съдилища, смята Надежда Йорданова. Тя беше категорична, че няма да води "война с календара".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още