IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК очаква България да върне още 28,7 млн. евро заради къщите за гости

Само в България се наблюдават толкова масови съмнения за нередности със средствата по този фонд

18:23 | 14.03.22 г. 1
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Европейската комисия (ЕК) очаква България да възстанови още 28,7 млн. евро от средствата, осигурени от бюджета на ЕС за изграждане у нас на т. нар. къщи за гости. Това съобщи Кристина Бохман, представител на дирекцията по земеделие на ЕК при изслушване в комисията на Европейския парламент по бюджетен контрол, предава БТА.

По нейните думи останалата част от средствата, които подлежат на възстановяване, вече са върнати от нашата страна. Бохман отбеляза, че българските власти сами са решили в новия бюджет на ЕС до 2027 г. да не залагат повече подобни проекти. Според нея само в България се наблюдават толкова масови съмнения за нередности със средствата по този фонд, макар че са извършени 21 проверки в 10 страни от ЕС. 

"Ще оценим внимателно процедурата по връщането, която българските власти ще задействат. Ако те не бъдат възстановени както трябва, няма да се поколебаем да започнем разследване с цел прилагане на финансова корекция. Можем да направим това, ако необходимото възстановяване не бъде направено", заяви Кристина Борхман, цитирана от БНР.

Генералният директор на службата за борба с измамите със средства от ЕС (ОЛАФ) Виле Итала заяви, че у нас от 746 къщи за гости, получили над 103 млн. евро финансиране, 377 са били проверени и нито една от тях не изпълнява поставените цели за разнообразяване на икономическите дейности на регионално равнище и за разкриване на работни места. Той отчете, че българските власти са проверили 288 къщи и за 253 са установили нарушения (88%).

Итала добави, че за 158 къщи е препоръчано вложените средства от ЕС да бъдат върнати изцяло. Общо 456 къщи не са били проверени, защото сроковете за това са изтекли, поясни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
и кой ше се бръкне за да се върнат тия пари ... май няма да са собствениците на тия съмнителни къщи за "гости" ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още