IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През 2021 г. линията на бедност за България е 504,33 лв.

За миналата година под прага на бедност са били 22,1% от българите

17:37 | 29.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

През 2021 г. линията на бедност за България e 504,33 лв. средномесечно на лице от домакинство. При този размер на линията под прага на бедност са били 1,532 млн. лица, или 22,1% от населението на България. Това става ясно от данни на Националния статистически институт, публикувани днес.

В сравнение с предходната година размерът на линията на бедност нараства с 11,8%, а относителният дял на бедното население намалява с 1,7 процентни пункта.

Според изчисленията на НСИ, ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се изключат останалите социални трансфери (обезщетения, социални и семейни помощи и добавки), равнището на бедност се повишава от 22,1 до 31,5 процента, или с 9,4 процентни пункта.

бед бед

Съответно при изключване на пенсиите и останалите социални трансфери равнището на бедност нараства до 44,3%, или с 22,2 процентни пункта.

От НСИ обясняват, че основният фактор, увеличаващ риска за попадане в групата на бедните за преобладаващата част от населението е тяхната икономическа активност и участието им на пазара на труда. За целия период на наблюдение относителният дял на бедните е най-висок сред безработните хора (50,2 на сто за 2021 г.), като рискът от бедност при безработните мъже е с 11,8 процентни пункта по-висок в сравнение с безработните жени.

Образователното равнище оказва съществено влияние върху риска от бедност при заетите лица. Най-висок е относителният дял на работещите бедни с начално и без образование – 61,1%. С нарастване на образователното равнище относителният дял на бедните сред работещите намалява два пъти за лицата с основно образование и над шест пъти за лицата със средно образование. Делът на работещите бедни с висше образование е най-нисък – 3,6%.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още