IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Христо Анастасов: Не може да ползваме облаги на ЕС, да не помагаме на Украйна

Газът е заменим в момента, няма причина да сме единствените слабохарактерни преговарящи като победени с победител с Русия, казва политологът

11:07 | 01.05.22 г. 13
Христо Анастасов: Не може да ползваме облаги на ЕС, да не помагаме на Украйна



България трябва да осъзнае, че се намира в Третата световна война и не може да ползва облагите на ЕС и НАТО, без да помага на Украйна. Разумът и моралът диктуват парламентът на България да реши да се изпрати военна помощ на Украйна. Това мнение изказа политологът Христо Анастасов в ефира на предаването "Клуб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria.

„България е лошо изключение от целия цивилизован свят, другото е Унгария... Нямаше да сме позорът на Европа, ако бяхме направили това, което повечето бивши социалистически страни направиха – лустрация“, каза още Анастасов.

По думите му част от българския политически елит отчаяно продължава да се уповава на Русия на „добър господар“. Тази антинационална морална нагласа рефлектира и в българското общество, поясни той.

„Най-голямата болест на българското общество - и това се отразява и в общественото настроение, което е рефлектирано от много слаби морално и етично хора, сред които за съжаление и държавния ни глава и част от управляващото мнозинство - е мнението, че можем да имаме облаги, без да плащаме цена; че можем да бъдем в ЕС, без да спазваме правилата му; че можем да бъдем в НАТО, без да имаме армия и без да допринасяме с нещо; че можем да седим настрана, когато всички помагат на Украйна, защото тя се бие за всички ни“, каза политологът.

Подобни ирационални надежди на Кремъл се наблюдават и в българския бизнес елит, който въпреки че е изцяло свързан със западния свят, настоява да се подновят отношенията с „Газпром" след спирането на доставките, поясни Анастасов.

„Газът е заменим в момента, сега е времето да го направим, и няма никаква причина да сме единствените слабохарактерни - позорно за самите нас - преговарящи като победени с победител с Русия“.

Целия разговор вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 5
Борката
преди 2 години
Какви облаги от ЕС? Ние защо избягахме от там? А за русофобия вече скъпо се плаща. Укро-нацистите за 1 снаряд получават 10! Да се готвят политиците и техните слуги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
khao
преди 2 години
еми не може... но тук е пълно с байГанисти, които си мислят че света им е длъжен само да им дава... ето един имбeцил за пример.. под мен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 4
Императорът
преди 2 години
Защо давате трибуна на такива недoклaни ***? Каква "трета световна война" го гони тоя, бе? Да не би укpoпия да е член на ЕС и НАТО, че да сме длъжни да и помагаме? 80% от света "нецивилизовани" ли са? Австрия нецивилизована ли е, като държи на неутралитетът си и не праща оръжия? А Швейцария? Те не са ли "позорът на Европа" А тоя нагъл ***-0т поглеждал ли е картата, защото аз като я гледах последно, все още Русия бе половин Европа? А гордост ли е да се подпомага нацистки режим? Защо криете новината, че тази нощ отново е извършено посегателство от укpoпонaцистите над паметникът на хан Кубрат, който е подкопан и съборен? На ТИЯ ли ще помагаме, на ТИЯ ли ще пращаме оръжие, които се гаврят с всичко българско - ще им пращаме оръжие, за да стрелят срещу тези, които дойдоха тук, да умират, за да имаме държавност ??? Който защитава укpoпските примaти - да хваща шмайзера и да отива да се бие или поне да дарява ЛИЧНИТЕ си пари !!! Какво стана, уведомете ни как върви кампанията за набиране на средства за съоръжаване на укpопия... Колко "защитници на демокрацията" дариха по една заплата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още