IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За година промишленото производство в България нараства с близо 17%

През април обаче индустрията се свива с 0,4%, показват данни на НСИ

12:34 | 10.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

През април 2022 г. промишленото производство в България бележи ръст от близо 17% спрямо четвъртия месец на 2021 година. Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес. На месечна база обаче има намаление от 0,4%

Основен принос за общия ръст (на годишна база) има производството, некласифицирано другаде, което се увеличава с 57,2%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 43,1%, производството на напитки - с 42,3%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 41,9%.

Според НСИ на годишна база ръст на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 19,8%, преработващата промишленост - със 17,8%, и при добивната промишленост - със 7%.

н1 н1

Намаление е отчетено при производството на превозни средства, без автомобили - с 3,5%, производството на основни метали - с 2,5%, производството на изделия от каучук и пластмаси - с 1,9%, обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 0,6%.

На месечна база през април 2022 г. обаче е отчетен спад при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с близо 20%, и добивната промишленост - с 16,3%.

Повишение има при преработващата промишленост - с 3,3%.

През април спрямо март съществен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 45,4%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 14%, производството на тютюневи изделия - с 11%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 10,4%.

По-значително намаление е регистрирано при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 12,3%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 11,5%, производството на химични продукти - с 10,5%.

н2 н2

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още