IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дебатът по вота на недоверие към кабинета „Петков“ ще е във вторник

Искането е внесено от ГЕРБ, подкрепено от ДПС, ИТН и „Възраждане“

15:30 | 17.06.22 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Народното събрание ще заседава извънредно във вторник, 21 юни, от 11:00 часа.

Разпореждането за свикване на заседанието е на основание чл. 78, т.1 от Конституцията на Република България и е подписано от Мирослав Иванов, председател на парламента, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

Извънредното заседание се свиква във връзка с внесения от ГЕРБ-СДС вот на недоверие към правителството на министър-председателя Кирил Петков.

След разискванията по вота, които са насрочени за вторник, следва гласуване, което според правилника на парламента трябва да се състои не по-рано от 24 часа след приключване на разискванията.

Вотът на недоверие бе внесен в сряда сутринта с подписите на 59 народни представители от ГЕРБ-СДС. В мотивите е записано, че "разрушаването на 25-годишния консенсус за водене на разумна и дисциплинирана фискална политика е превърнало настоящото правителство в заплаха за фискалната стабилност и националната сигурност на страната".

След консултации с парламентарните групи подкрепа за внесения вот на недоверие заявиха депутатите от "Има такъв народ" (ИТН), "Възраждане" и ДПС. 

Засега сметките показват, че кабинетът "Петков" може и да си отиде, ако до сряда не се намерят още депутати, които да гласуват в негова подкрепа.

Припомняме, че до разпада на управляващата коалиция се стигна, след като лидерът на "Има такъв народ" (ИТН) Слави Трифонов обяви, че изтегля своите министри от управлението. Като мотив той посочи провала на правителството в сферата на финансите и двойствената политика на премиера по темата за Република Северна Македония.

Премиерът Кирил Петков заяви, че кабинетът няма да се поддаде на шантаж и ще се опита да състави правителство на малцинството, след като управляващите загубиха парламентарното си мнозинство.

Междувременно шестима депутати, сред които и бившия министър на спорта Радостин Василев, напуснаха парламентарната група на ИТН.

Опозиционните партии ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" се обединиха срещу управлението на "Продължаваме промяната". А народни представители от ГЕРБ внесоха вот на недоверие към кабинета "Петков".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Shadow1
преди 1 година
Честно казано ще бъде лошо ако падне правителството. Месеци на бездействие ще последват и без това бавно се случват нещата в тази държава, а сега напълно ще спрат. Може би ако имаше по-добра възможността хоризонта щеше да е оправдано това поредно упражнение но не, не виждам нищо различни, следващото правителство ще е много сходно със сегашното и то ако успее да се сформира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
andy
преди 1 година
Да изметем продажните, слугинажни, предателски, българомразещи управлявани!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още