IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия прекрати сертификатите за ремонт на "Терем - Летец" и "Авионамс"

Решението е очаквано и няма да нанесе голям удар по нашата отбранителна способност, смята министърът на отбраната в оставка

17:01 | 14.07.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: &quot;Терем - Летец&quot;</em></p>

Снимка: "Терем - Летец"

Русия прекрати сертификатите за работа на две български авиоремонтни предприятия - "Терем - Летец" и "Авионамс", като и на чешката "Лом Прага", става ясно от заявление на говорителя на Министерството на външните работи на страната Мария Захарова.

Това решение е взето във връзка с желанието на Москва да прекрати предоставянето на услуги по техническо обслужване и ремонт на хеликоптери "Ми", както и доставката на резервни части.

"Имаме информация, че редица страни от НАТО и ЕС продължават да доставят военна техника на режима в Киев, както и планират да ремонтират тази техника в промишлените заводи в страни от Източна Европа", каза Захарова по време на брифинг в Москва, цитирана от ТАСС. Според нея решението за прекратяването на лицензите за работа на трите предприятия е ответна реакция на тези дейности.

Спирането на лицензите за руските хеликоптери е очаквано и няма да е голям удар по нашата отбранителна способност, смята министърът на отбраната в оставка Димитър Заков, цитиран от "Нова ТВ". Според него, въпреки че мотивът е ограничаване на помощта за Украйна, това решение няма да попречи на България да ремонтира украинско оръжие.

"Терем" има достатъчно опит по отношение на тежката механизирана военна техника. Едва ли ще са ни необходими точно тези лицензи", подчерта Заков.

"Имаме необходимост от поддръжка на наличните хеликоптери, но ще търсим варианти да го правим там, където може, по начина, по който може. Очевидно трябва да се търси най-бърза замяна за тези хеликоптери", каза още той.
Според него руската страна не е надежден партньор по отношение на каквито и да е било договори и България трябва да имаме алтернатива.

София все още не е получила официалното съобщение от Москва за отнемането на лицензите за работа на двата завода, стана ясно още от думите на министъра на отбраната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 1
penman
преди 1 година
Крайно време е да шитнем всичката си скапана военна техника на украинците, за да ни я заменят с доста по-читава от запасите на НАТО. Цял министър на САЩ дойде за това преди време, но заради нашенските проруски кратуни изпуснахме шанса да се отървем от таралясниците МИГ и СУ, както и от ръждясалите С-300.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Платен , кое е издъхнало веее ... военните ни заводи бачкат на две смени ... помагаме на украинците да окомплектоват върволиците с "груз 200" към рассия... :))) ... Значи , чети внимателно !! Ремонтните ни заводи спират да обслужват рассийски фърчила и започват да обслужват airbus ... Много е лесно за смилане ... !! Сменяме лицензите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
Oбичам България
преди 1 година
Излиза, че е най-логично всичката ни техника, която се обслужва в тези заводи да ходи в Украйна :-) а ние да си вземем нова, ако може от страна, която не се управлява от цикълът на президентът
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
Борката
преди 1 година
Мокри мечти. Отново за сметка на нашата издъхнала промишленост, юди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
Сега вече с чиста съвест можем да си окомплектоваме една или две ескадрили с Airbus ... че тия *** нещо падат кат гнили круши в Украйна ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още