IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна е поискала от България само ремонт на въоръжението си

Правителството се надява да възстанови целия обем азерски газ, от който страната се е отказала, още преди юни, обяви премиерът Кирил Петков

18:48 | 01.05.22 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: ЕРА</em></p>

Снимка: ЕРА

Украинският президент Володмир Зеленски е поискал от България само ремонт на повредено и старо въоръжение със съветски произход. Това каза премиерът Кирил Петков, който през седмицата бе на посещение в Киев заедно с правителствена делегация, в интервю за bTV.

Според премиера това може да бъде печеливша ситуация и за двете страни, тъй като би създала работа за два военни завода в България, специализирани в това – „Терем“ и „Авионамс“, чиито поръчки са намалели след промяната на ситуацията в Сирия.

„Военната подкрепа за Украйна у нас се превърна в политическа дъвка. Докато тук всеки се замеря с нея, в Украйна имат реални нужди“, коментира още той.



„Украинското правителство сега получава модерни оръжия от много страни като военна помощ. България не е с най-голямата и силна армия на света. Това, което можем обаче. е да поправяме руска техника. Реално повечето оръжейни заводи в Украйна са унищожени. Украинският президент Володимир Зеленски ме помоли за нещо съвсем конкретно – ремонт на руските им машини. Това е точната дефиниция на военно-техническа помощ – да бъде изпращана всякаква военна техника, от която Украйна има нужда. В това число влизат оръжие и муниции“, обясни премиерът.

„Продължаваме промяната“ ще гласува за предложение за общ мандат, даващ право на правителството да окаже военно-техническа помощ на нападната страна, каза още премиерът.

По-рано през деня премиерът и президентът изрекоха коренно различни реплики, свързани с войната в Украйна. Без да назовава никого поименно, Румен Радев отново отправи обвинения срещу политика, която включва намеса на България чрез военна помощ в конфликта в Украйна. „Но наш патриотичен дълг е да не допуснем въвличането на родината във войната. Да не се поддаваме на милитаристките призиви, с които започва всяко кръвопролитие. Да не допуснем страстите от войната да се пренесат у нас. Да не търпим политически шарлатани да ги разпалват за своя употреба", обяви той в обръщението си по случай Деня на труда 1 май. В почти изцяло посветеното на войната свое обръщение обаче държавният глава не спомена нито веднъж името на агресора - Русия.

Подобно на президента Румен Радев, и премиерът Кирил Петков включи намеци за поведението на България по отношение на войната в Украйна в днешно тържествено слово. Президентът отбеляза 1 май – деня на труда, докато премиерът посети Копривщица, за да почете 146-годишнината от Априлското въстание.

Премиерът припомни думите на големия революционер Тодор Каблешков от неговото Кърваво писмо, останало завинаги в историята: „Ако вие, братя, сте били истински патриоти и апостоли на свободата, то последвайте нашия пример и в Панагюрище“.

Според Петков в това едно изречение се крие истинският български дух, жаждата за независима и свободна България. В това изречение няма нито дума в посока – „преклонена глава, сабя не сече“, нито има страх от голямата империя и нейната огромна военна мощ, поясни още българският министър-председател.

"Няма да коментирам последните думи на президента, но тезата, че ако си мълчим и се наведем и чакаме бурята да отмине и не се включим в общата си критика към Русия, представете си, за да мине по-бързо тази война, дайте да не помагаме на Украйна, да няма Буча, дайте Украйна да бъде превзета. След това Молдова потенциално, да се опре Русия на границата с Румъния и Путин да ни застане на границата и ние да се чувстваме в безопасност и спокойни. Това е безумие", коментира премиерът Кирил Петков.

"Не може ракети да летят към блокове, не може да поглеждаме към разбитите блокове и да виждаме детски играчки и учебници и да си затваряме очите, защото това е другаде и не се случва с нас. Правителството не мисли, че това е българският интерес", каза още Петков.

Що се отнася до възможността за напускане на коалицията от страна на БСП, Петков коментира: „Всички партньори осъзнават, че в момента, в средата на война, да пуснем това правителство да падне, е много безотговорно. Не вярвам, че ще го направят“.

Енергийната тематика 

Премиерът засега и темата за енергетиката. Както стана по-рано ясно, Зеленски е помолил България да помогне и с износа ѝ на електроенергия, от която сега има излишък. Петков изясни, че е допустимо да вземем тока, но да го продадем на Гърция, която се нуждае от газ, за да създава ток. А така освободеното от Гърция количество газ може да се използва от България например.

Петков коментира и кризата с газа и разкри част от дейностите на правителството през последните часове. „За огромно съжаление през ноември сме се отказали от 2/3 от азерския газ до месец. Какво съвпадение? Отказали сме се едностранно с решение на шефа на "Булгаргаз"… Докато строим гръцката връзка, има съседна тръба на 200 км., която може да преведе спокойно целия 1 млрд. през нея. Аз лично говорих с изпълнителния директор на BP и се надявам да осигурим количеството преди юни. Цената ще бъде средно на по-ниска цена от този на “Газпром”. В момента много активно действаме по тези възможности. Надявам се, че ще успеем", обясни премиерът.

По думите на Петков, другата голяма опорка  е, че ще има посредници при вноса на газ. Той уточни, че Булгаргаз не е могъл да резервира  предварително количества, преди  руската страна да е казала, че спира доставките. Премиерът посочи, че ние сме били готови с алтернативен вариант.

„Ако газът тръгне от юг на север, ние може да сме част от стратегията на региона. Ако се купуват 10-15 млрд. кубични метра, цената ще е различна, отколкото ако купим 3. Имаме план как да помагаме на региона и да коментираме цената", заключи Петков.

Той обяви още, че според него засега Европейският съюз няма да наложи мораториум за закупуване на руски петрол, тъй като има много страни, които са силно зависими от него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

16
rate up comment 2 rate down comment 1
Oбичам България
преди 1 година
*"хване проверката*
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 1
Oбичам България
преди 1 година
Костя го знам още като беше счетоводител във ВМРО. Като идваш във Варна лятото че то кажа къде да отидеш да видиш фермата му с ***. В същата сграда жена му има два апартамента купени кеш, но се разведоха за да не го "хване проеката" - ей такива смешни варненски тарикати си имаме :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 4
andy
преди 1 година
ЕС има смисъл САМО АКО СМЕ РАВНОСТОЙНИ ПАРТНЬОРИ. В сегашната форма, където се подчинен обслужващ персонал е по-вреден и от СИВ! Същото е и с НАТО! НО нещата ще се променят. Скоро!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 6
Kiro_100
преди 1 година
Не знам за топките на "Копейкин" ... Обаче знам какво кафяво ще се получи ... Ако САЩ изгуби Украйна ... ... Понял ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 2
Solar Power
преди 1 година
Ей много объркани хора има :))) Или пък ги пръскат с нещо самолетите .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 3
Solar Power
преди 1 година
Кви топки има копейкин ? Добре ,че сме в НАТО ! Можеше да сме следващата Украйна. Айде бегай някъде с този продажен българин. Ако искаш нещо българско виж какво пишат Левски,Вазов,Раковски,Ботев за русия и заповядай да го обсъдим. На копейкин глупостите да сме излезли от ЕС ?!?! И на кого ще си продаваме стоките :) Ххахахаха баси смешника ... имаме достъп до най-богатия пазар без мита и ще бягаме ?!?!?! Луд ли е или ти си луд ?!?!? СИВ го няма вече ! Няма кой насила да ти купува стоките приятел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
Пич, България винаги е осигурявала оръжие още от времето на соца :) Какво се правиш на ударен. Ние продавахме дрога и оръжия по времето на соца :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 3
Alex Silver
преди 1 година
Терем и Авионамс, чиито поръчки са намалели след промяната на ситуацията в Сирия. - осигуряваше ли България оръжия за терористите в Сирия ? === В Сирия никога не е имало терористи. В коя страна опозицията я наричат терористи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 4
andy
преди 1 година
Всъщност на никой не му пука за Украйна. Тя е просто жертвената овца на САЩисаните в борбата им с Русия. Те повече от 8 години правят провокации на Русия. Виждат, че англо-саксонският модел потъва и се опитват с всички сили да се задържат на повърхността. Корни за пореден път показа каква е политостутка. Господин НАТО(Запомнен с фразата "Нато е България и България е нато") е поредният проект на Посолството, дигизиран като антиНАТОвец. Костадинов - ами има топки човека и му става! Жалко, че са малко като него. Всичко останало е продажна безгръбначна сг-ан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 4
andy
преди 1 година
На минусчиите - ами образовайте се малко бе профани! Научете се да четете и започнете да правите опити да мислите! То не може всичко да ви е сервирано на масата и само да лапате. Само с манджа не става, трябва и акъл!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още