IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фермерите ще получат още 33 млн. евро от Европейския земеделски фонд

Промени в Закона за подпомагане на земеделските производители ще осигурят финансова подкрепа в кризата, породена от войната в Украйна

15:08 | 20.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

С промени в Закона за подпомагане на земеделските производители ще се прилага специална мярка за извънредно временно подпомагане от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони в отговор на последиците от войната в Украйна. Законопроектът, внесен от Пламен Абровски от ПГ на "Има такъв народ" вчера, беше одобрен на извънредно заседание от Комисията по земеделие в Народното събрание, която го прие с пълно единодушие.

"Трябва да заложим едно правно основание, въз основа на което Министерството на земеделието ще може да издаде наредба, която да отрази измененията в регламента, свързан с войната в Украйна", заяви председателят на комисията Пламен Абровски, цитиран от БТА.

Той поясни, че предвид важността на предлаганите промени, спешния характер и нестабилността на настоящата политическа обстановка, възнамерява да предложи двете гласувания на законопроекта да се проведат наведнъж в пленарна зала.

"Без предложеното изменение на закона Министерството на земеделието не би имало правна възможност да разработи наредба за прилагане на извънредната мярка и да предостави легално финансова подкрепа в рамките на заложените близо 33 млн. евро, които следва да отидат при земеделските производители и преработватели за справяне с кризата, предизвикана от войната в Украйна", каза Елена Иванова, директор на Дирекция "Развитие на селските райони" от аграрното ведомство.

По думите ѝ, към настоящия момент в министерството се обсъждат няколко подхода за предоставяне на тази подкрепа, като се вземат предвид всички инструменти – гаранционната схема и допълнителното финансиране, предоставено с изменението на Закона за държавния бюджет. „Амбицията ни е да няма лишени отрасли, за които да не стигне помощта“, посочи Иванова.

В мотивите към приетия законопроект се посочва, че подпомагането е под формата на еднократна сума, която се изплаща до 15 октомври 2023 г. въз основа на заявления за подпомагане, които трябва да бъдат одобрени до 31 март. Максималният размер на помощта не може да надвишава 15 хил. евро на земеделски стопанин и 100 хил. евро на малки и средни предприятия (МСП). За тази мярка е дадена възможност на държавите-членки да използват наличните средства по своите съществуващи програми за развитие на селските райони в размер до 5% от общия принос на Европейския земеделски фонд за 2021-2022 г., за да подкрепят земеделските производители и МСП особено засегнати от кризата.

Според Десислава Танева от ГЕРБ-СДС тази мярка се отнася не само до навременното подпомагане, но и влиза в плана за предотвратяване загубата на средства и то в немалък размер.

Мария Белова от ГЕРБ-СДС напомни, че много браншови организации чакат приемането на законопроекта, но основната тема е дали средствата ще бъдат разпределени само за отделни сектори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още