IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков: В проектобюджета за 2011 не се предлага ръст на минималната заплата

Бизнесът отново изрази съмнение за постигането на заложен ръст от 3,6% догодина, поиска „буфери“ в бюджета

12:35 | 28.09.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Дянков: В проектобюджета за 2011 не се предлага ръст на минималната заплата

В проектозакона за бюджет 2011 няма предложение минималната заплата да се увеличи. Това коментира пред журналисти министърът на финансите Симеон Дянков.

В началото на септември, при проведено обсъждане на основните параметри на бюджетната рамка за 2011 г., Министерството на труда и социалната политика официално предложи минималната работна заплата за 2011 г. да се вдигне от сегашните 240 лв. на 270 лв. Основните мотиви на министерството бяха, че минималната заплата не е вдигана от две години а и вдигането й ще помогне и за намаляване на сивата икономика.

Днес Дянков посочи още, че по данни от НОИ, ако работодателите изплащат 70 на сто от болничните на работниците в първите три дни от болничния, се спестяват от пет до седем милиона лева месечно.

По думите на финансовия министър, цитиран от БТА, въпреки че тази антикризисна мярка за изплащане на болничните беше предвидена да важи до края на тази година, от Министерството на труда и социалната политика са преценили, че промяната е добра и затова е влязла в проектобюджета за 2011 г.

Българският бизнес има най-ниското данъчно бреме в Европа и правителство е направило много за бизнеса и продължава да прави. С тези думи Дянков коментира дали работодателите няма да бъдат прекалено натоварени с изплащането на болничните.

Идеята на общините за споделен данък за икономическа дейност е нова тема и не е разработена в проектозакона за бюджета, каза Дянков в отговор на журналистически въпрос. Той съобщи още, че на заседанието на Министерски съвет утре Министерството на финансите ще внесе анализа за размера, обема и състоянието на клиничните пътеки в болничната помощ.

Междувременно работодателските организации потвърдиха становището си, че бюджетната прогноза за ръст на БВП от 3,6% за 2011 е твърде оптимистична. Те призовават за повече консерватизъм в очакванията.

Бизнесът подкрепя идеята преките данъци да не нарастват, както и умереното повишаване на косвените данъци.

Приходите са с 1,3 млрд. лева повече от очакваните за тази година, а разходите са на същото ниво, като разликата от 1,3 млрд. лева ще отиде за намаляване на бюджетния дефицит, който се предвижда да бъде сведен до 2,5 на сто от БВП. Това посочи председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев преди днешното заседание на Националния съвет по тристранно сътрудничество, на което ще бъде обсъден проектът за бюджет за следващата година.

По думите му опасенията на бизнеса са, че този дефицит може да бъде и по-голям, ако не се предвидят „буфери“ в бюджета предвид заложения оптимистичен ръст на БВП.

Бихме призовали за по-сериозно нарастване на инвестиционните разходи, за сметка на ограниченията на разходите за издръжка и възнаграждения, тъй като въпреки че е обявено, че те няма да нарастват, в номинално изражение има планирано известно увеличаване, уточни Велев.

Не подкрепяме намаляването на амортизационните норми, с които на практика се увеличава корпоративният данък, особено за компаниите, които през последните години са инвестирали в дългосрочни активи, посочи Велев.

По думите му е положително облекчаването на малкия и средния бизнес с намаляването на необходимите документи, които трябва да се представят при годишните данъчни отчети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
"Бихме призовали за по-сериозно нарастване на инвестиционните разходи, за сметка на ограниченията на разходите за издръжка и възнаграждения, тъй като въпреки че е обявено, че те няма да нарастват, в номинално изражение има планирано известно увеличаване, уточни Велев."При условие че държавата дължи толкова много на бизнеса? Призовавам господина Велев да опита как се живее на минимална или дори на средна работна заплата - и двете са престъпно ниски в европейска държава!Пак ли трябва най-бедните да плащат сметката?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
OPASEN
преди 13 години
Тия герберчета ще ударят в земята прогнозата за БВП на тройната коалиция от 2008 година! Дянков изобщо зне ли на кой свят живее? Или поне на коя държава управлява финансите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още