IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИПИ: Възможен е бюджет без дефицит през следващата година

Икономистите предлагат реални реформи в данъчната и пенсионна система, за да се преодолее тенденцията на превишени разходи

13:42 | 16.11.11 г. 1
ИПИ: Възможен е бюджет без дефицит през следващата година

 

 

От ИПИ настояват още да се премахне преотстъпването на корпоративния данък за земеделските производители, защото тази преференция не засяга дребните земеделци, които основно са физически лица и не ползват тази преференция. Тази мярка засяга около 1000 крупни компании в сектора, които едва ли се нуждаят от подобно подпомагане, поясни Десислава Николова.

Икономистите смятат, че е напълно възможно да се намалят и някои данъци, без това да се отрази пагубно на бюджетните приходи. Те предлагат да отпадне 5-процентния данък върху дивидентите и 2-процентния данък върху застрахователните премии поради слабите приходи от тези налози.

От ИПИ настояват още да се намали от 15 на 10 и плащаният данък от едноличните търговци. 

Сериозни критики икономистите отправиха и към блокирането на пенсионната реформа. Още през миналата година ние предупредихме, че провалът й ще се види още на първата година от прилагането й, обясни Петър Ганев.

Фактът, че между двете четения на бюджета финансовият министър предлага покачването на пенсионната възраст с една година да стане още от 2012 г., е похвално, обясни Петъп Ганев. Тожй припомни обаче, че това е трябвало да стане още преди година.

В алтернативния си бюджет от ИПИ настояват още от 2012 г. 2% от здравните вноски, които сега изцяло отиват в бюджета на Здравната каса, да се пренасочват към частни здравни фондове. „Така хората, които виждат, че сега парите им се източват по здравни пътеки, ще имат по-голям стимул да се осигуряват, защото вече ще има алтернатива с частното осигуряване“, поясни |Ганев.

От ИПИ настояват и 2% от вноските им за пенсия също да отиват към частни фондове, което ще им гарантира, че няма изцяло да разчитат на общественото осигуряване, което продължава да бележи дефицит.

Анализаторите се надяват немалка част от техните предложения да бъдат взети под внимание от управляващите при промените, които се предвиждат между двете четения на закона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 4
dddd
преди 12 години
Само *** може да направи балансиран бюджет. Един дефицит малко по-нисък от два процента е напълно нормален.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още