IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството разреши емитиране на външен дълг до 2 млрд. лв.

Финансовото министерство е получило разрешение за продажба на държавни ценни книжа на международния пазар

14:20 | 04.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Правителството разреши емитиране на външен дълг до 2 млрд. лв.

Правителството упълномощи министъра на финансите да предприеме необходимите действия за подготовка на емитирането на държавни ценни книжа (ДЦК), деноминирани в евро, на международните капиталови пазари, съобщи правителствената пресслужба.

Съгласно Закона за държавния бюджет за 2012 г., по решение на Министерски съвет министърът на финансите може да емитира ДЦК на международните пазари в размер до 2 млрд. лв. или тяхната равностойност в друга валута при условие за последваща ратификация от парламента.

През последните години емисиите на ДЦК на вътрешния пазар се използват като приоритетен източник за финансиране на бюджета. Те осигуряват до около 80% от брутното дългово финансиране, като алтернатива на вътрешното финансиране е излизането на България на международните капиталови пазари.

Пазарите на държавни облигации са силно чувствителни към икономическите и политическите събития и възможностите за благоприятно финансиране са времево ограничени, се обяснява в правителственото решение.

Към момента се наблюдава успокоение на международните капиталови пазари, което създава подходяща инвестиционна среда за външно финансиране на държавата, смята Министерството на финансите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още