IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков: Очакваме повишение на кредитния рейтинг на България

Продажбата на дълга е изключителен успех, очакваме спад на лихвите по кредитите, посочи финансовият министър

11:15 | 04.07.12 г. 42
Дянков: Очакваме повишение на кредитния рейтинг на България

"Бяхме търпеливи и постигнахме 4,25% лихва по облигациите сега, спрямо 7,5% по падежиращата през 2013 г. облагация на правителството на НДСВ", заяви Симеон Дянков пред БНТ.

"Помогна фактът, че миналата година кредитната агенция Moodys ни вдигна кредитния рейтинг, а това се следи от инвеститорите. Имаме основания да смятаме, че и другата голяма рейтингова агенция Standart&Poors ще ни вдигне рейтинга в края на тази или началото на следващата година. Това aвтоматично ще рефлектира и върху банките, чиито лихви ще паднат, това пък от своя страна ще рефлектира и върху цялата икономика и населението на страната. Като цяло сме доволни", сподели Дянков.

България ще спести разходи за лихви от 310 млн. лв., или по 62 млн. лв. годишно, поради по-ниската лихва по новите книжа, показват сметките на финансовото ведомство. Ако излизането на международните пазари се беше случило през миналата година, сме щели да платим допълнителни 80 млн. лв. лихви., или общо около 480 млн. лв.

"Бюджетът на България вече е балансиран и покриваме всички критерии за влизане в еврозоната", посочи министърът.

На въпрос защо само външни инвеститори са били допуснати да участват в записването на новите облигации, Дянков отговори "Защото е важно да има диверсификация и повече външни инвеститори да имат от нашия дълг. Иначе вътрешният пазар е доста активен. Знаете, че в началото предпочитах да не излизам на външния пазар, защото има достатъчно ликвидност от пенсионни фондове и банки в България. Но за моя голяма изненада всички политически сили и банкерите настояваха да се излезе навън. Тогава има смисъл да отидеш при по-дългосрочни инвеститори и това се случи – участвваха голяма група американски фондове, участваха Сингапур, Корея и което беше най-голямата изненада за мен, участваха държави от Близкия Изток – Кувейт, Саудитска Арабия, Катар, Египет, Ливан – и то с големи поръчки".

"Това е добре, защото България като финансова стабилност вече стои добре. А това ще улесни  следващия финансов министър, който през 2015 г. ще работи по следващата част от емисия на облигации на НДСВ", допълни министърът.

"Поздравиха ме финансистите от всички политически партии – и Пламен Орешарски, и Мартин Димитров, и Иван Костов, и Йордан Цонев. Но за последните три години това е първият случай, в който помолихме всички политически сили да не коментират много преди емисията, а да критикуват след тази емисия и те удържаха на думата си, за което много им благодаря. Те помогнаха за България.", обобщи Дянков.

Днес новите облигации на България се търсят при доходност от 4,14%, спрямо издаване при доходност от 4,436%, съобщиха пазарни източници за Investor.bg.. На практика те поскъпват с 1,5% за два дни.

Падежиращата в началото на 2013 г. емисия еврооблигации се търгува при доходност от 1,5%, тъй като остатъчният срок до падежа е много малък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 2 rate down comment 4
amanotumnici
преди 11 години
Ако погледнеш отчетите на БНБ, ще видиш че депозитите рязко се увеличават покрай изострилите се проблеми в Гърция. Имаш ли информация, че увеличилите се депозити в наши банки е резултат от спестявания на нашето население? Не се ли замисляш, че гърците са издърпали парите си и са ги вкарали или в буркани или в банки извън страната си, включително и при нас?Теоретично, населението е склонно да спестява, когато има високи доходи. При нас доходите са бетонирани по официални данни, а по реални са намалели. И второ, коефициента на спестовност на нашето население е доста по-нисък от този на други европейски държави.Предишното управление погаси предсрочно много дългове, брейди облигации итн. Натрупа сериозен резерв. Сегашното управление не е погасило никакъв дълг за своето царуване, напротив, опукало е до минимум спестяванията на държавата. Сега, когато дойде падеж на задължение и веднага ревна до небесата. Изтъркано стана някой друг да им е постоянно виновен!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 0
FINTA
преди 11 години
Това с "няма пари за хляб" не е ли малко изтъркано? (виж ако си пенсионер имаш право определено) но не ми обяснявай, че сме пък чак толкова зле. Хората спестяват, за това се сви потреблението. Депозити на 7% къде го има това? 33 милиарда в депозити. И не ми обяснявай че тези депозити са на 20 човека. Представи си, ако тези пари бяха в икономиката. Дянков иска да върне кредита на Велчев, а не да реже милиард от бюджета, не да стимулира икономики за които ти ми дардориш. Ако искаше можеше да изтегли заеми да вдигне пенсии - що не, хем популистко, хем ще вдигне потреблението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 1
promanbg
преди 11 години
Добре, хубаво. Задлъжняхме успешно. Но и при най-ниска лихва, дългът си е дълг.А кой ще връща? Намаляващите българи или увеличаващите се ***?Не виждате по-далече от носа си, защото е заврян в *** на Боко.УВЕЛИЧАВАНЕ на производството, земеделската продукция, туризма, работните места... Това трябва, а не намаляване на лихвата по дълга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 8 rate down comment 0
ale1
преди 11 години
както винаги - гледните точки са две:--песимисти и оптимисти-другите пак ги няма ;)--някога правешкият класик казваше:"когато нещо треба да стане-има начин , когато не треба да стане , има причина"коя държава може да влезе в "криза" с лихви от 7 % по ипотеките?коя държава може да излезе от "криза" с лихви от 12 % по ипотеките ?--------акцентът не е в заглавието а в Подзаглавиетонаселението не се интересува от лихви по принцип а от лихви по кредитите,от цени на ток,сирене,бензин-------има и една друга категория - катализатор на предстоящето , която категория е "въоръжена " с догми за да формира очакванията - при това съвсем безплатно - форумите са за това!когато нещо е пророкувано публично от известна личност и форумите го мултиплицират - скоро става истина!това е третия закон на диалектиката - "теза,антитеза,синтеза"...след което се активира втория закон за "новото качество"в БГ НЕ действа Първия закон на Диалектиката- Края на Света пак се отлага ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 4
amanotumnici
преди 11 години
Нали това ти обяснявам, тази ликвидност, която банките държат, няма да пуснат под формата на кредити в страната. Лошите кредити са 25%, хората се чудят от къде да вземат пари за храна, ток, парно итн. Нито банките искат да кредитират в безперспективни домакинства, нито самите домакинства имат настроение да се налапват с допълнителни задължения. Дянков иска да задвижи икономиката с кредити. Това ще е хвърлен пясък в очите на хората точно преди изборите. След това жалка им майчица. Прекомерното раздаване на кредити вкара страната в стагнация. Хората си намалиха потреблението точно заради високото и неконтролируемо кредитиране.От това, което си написал за банките си правя извода, че не си много наясно с банковата система. Банките тук са български юридически лица, но това не означава, че са затворени в страната и не могат да оперират на международните пазари или да правят това, което банката майка поиска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 4
Ironhorse
преди 11 години
Хахахаха,я прочети закона за кредитните институции !!!1. Всички банки в България са регистрирани като български юридически лица и са подвластни изцяло на БНБ !2. Длъжни са да спазват изцяло правилата на БНБ !3. С набран капитал от влогове в България могат да правят САМО разрешени дейности от БНБ !4. Майката банка притежава акциите, така че и да фалира няма как да се отрази на банката тук ! Най-много да се преместят у нас да живеят и работят собствениците !Дянков пъроначално искаше да емитира тези облигации на вътрешният пазар, но банките и опозицията скочиха и казаха че ще се изсмуче вътрешен ресурс.Тогава Дянков направи най-полезният ход, като отстрани вътрешните инвеститори.Сега банките са свръх ликвидни и се чудят какво да правят с парите вложени при тях ! Направо им парят в ръцете.Хампарцумян и сие или намаляват лихвите по кредитите или ще трябва да се разделят с вложените пари ако пък драстично намалят лихвите по влоговете !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 12 rate down comment 2
Konsultant
преди 11 години
За мен пласирането на емисията е успех! Друг е въпроса, че при участието и на играчи от вътрешния пазар добавката срещу риск можеше да падне до 290/300 пункта, следователно и доходността да бъде по-близка до 4% и държавата да спечели повече.Но имам и едно въпросче: Сребърният фонд купи ли си от новоемитирания дълг и ако да колко?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 2
amanotumnici
преди 11 години
Можеш ли да уточниш, кои банки са български, че не се сещам.Ако се получи криза като в Гърция, банките ще си заминат независимо дали са купили наш или чужд дълг. Банките сами си преценяват къде да вложат парите си. В момента бяха отрязани за нашия дълг, утре ще са на международния пазар да купят дълга на друга държава и там да си вкарат парите. Банките си имат собствено управление и сами си анализират риска. Държавата си гледа собствения интерес. Емитира еврооблигации, защото по трудно се емитира дълг на външния пазар, отколкото на вътрешния. Понеже си прави сметката, че ще има нужда от допълнителна емисия, а тогава на външния пазар няма да успее да пусне еврооблигации, пази си вътрешния пазар за черни дни.Относно външния дълг и подменянето на въпроса, данъчната политика има много общо с външния дълг. Ако беше направена реформа в данъчната система, така, че олигарсите да плащат на държавата, а малкия бизнес да живне и даде на хората работа, тогава може би нямаше да има нужда от дълг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 5
cokrat1
преди 11 години
Господата ... cokrat1, моля Ви, отидете да лизнете дупето на Дянков, Бойко и компания в някой друг форум. Ние тук споделяма професионално мнение по икономически теми. Анджък де "саше" значи....споделяме професионално мнение...твоето си е чисто плюене "саше"...в някой друг форум може да мине за професионелно мнение..."саше"... но не и тук!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 4
enforcer
преди 11 години
господине, не, че нещо, ама аз пък не искам българските банки да купуват българския дълг, защото при евентуална остра криза заминават и банките, и държавата - за пример виж Гърция, Испания, Португалия и други играчи.за преразпределителната роля на бюджета съм съгласен, сега не е моментът за плосък данък, а за пропорционален, но с големи прагове - примерно до 15 хил. годишно, до 50 хил. годишно, 120 хил. годишно и над 1 млн. примерноно тук говорим за външния дълг, ако обичаш, не подменяй въпроса
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още