IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българските еврооблигации поскъпват с 1,5% след аукционa, което ги прави успешни

При продажбата обаче са дискриминирани българските купувачи, които са оставени да купуват при едва 3,5% доходност, спрямо 4,436% на пласираните книжа

12:16 | 03.07.12 г. 8
Българските еврооблигации поскъпват с 1,5% след аукционa, което ги прави успешни

България издаде дълг за 950 млн. евро при доходност 4,436%, показва официално съобщение на Министерството на финансите. Цената на пласираните облигации е 99,182% от номиналната, а лихвения купон 4,25% годишно.

Купувачи са повече от 360 инвеститори, като общата стойност на заявените облигации е над 6 млрд. евро, съобщават от ведомството.

Покупките по региони са, както следва - от Великобритания за 25%, Германия 17%, Австрия 13%, Азия 9%, САЩ офшор 9%, Швейцария 7%, Франция 5%, Италия 5%, други 10%. По видове инвеститори съставът е 43% за инвестиционни фондове, 19% за банките, 14% за застрахователни и пенсионни фондове, 12% за хедж фондове, 6% за централни банки и 6% за други инвеститори.

Български инвеститори не са били класирани. Датата на издаване е 2 юли 2012 г., а на падеж - 9 юли 2017 г.

"Силната инвеститорска реакция и доброто участие в тази сделка показва кредитната сила на България, доказана от нейните стабилни макроикономически показатели и забележителния напредък по отношение на фискалната консолидация и финансовата стабилност. С настоящата емисия България впечатляващо се завърна на международните капиталови пазари след последното си явяване през 2002 г.", се казва в официалното съобщение на Министерството на финансите.

Традиционно при успешни емисии има спад на доходността (ръст в цената на облигациите) веднага след провеждането на аукциона. Това отваря пътя за нови емисии при по-добри условия.

В нашия случай търсене за облигациите има при 4,15-4,20%, а предлагането в момента е при 4%. Интересното е, че търсенето при доходност от 4,15-4,20% се е появило още вчера на обяд, преди предлагането да приключи.

Сметките показват, че облигацията е поскъпнала с 1,5% за ден, тъй като понижението в доходността с 0,3 процентни пункта (от 4,44 до 4,15%) се умножава по срока на книжата (5 години).

Ако държавата беше продала на цена от 4,15% щеше да спести около 14 млн. евро, тоест да получи толкова в повече.

По интересното е, че държавата е продала книжата доста по-евтино, отколкото на аукционите за 5 годишни ДЦК в евро, емитирани на вътрешния пазар.

На 13 февруари 2012 г. държавата продаде книжа за 35 млн. евро при доходност от 3,47%, а на 27 февруари 2012 г. продаде за 50 млн. евро при доходност от 3,5%. Общо продажбите на вътрешния пазар са за 85 млн. евро, спрямо  950 млн. евро вчера.

Купувачите на ДЦК са банките, пенсионните фондове, застрахователите, Фонда за гарантиране на влоговете в банките и други, като те не са допуснати да купуват от еврооблигацията, пласирана вчера. Може да се предполага, че ако те бяха участвали в търга, то доходността щеше да бъде по-ниска.

Деформацията на пазара е налице. Българските банки са длъжни да купуват ДЦК, ако желаят да участват в разплащанията с бюджетни пари. Фондът за гарантиране на влоговете в банките също е длъжен да купува ДЦК.

Кой да купи от българските еврооблигации за 950 млн. евро е решено от Министерството на финансите, като изборът му е да даде печалбата на чуждите инвеститори, класирайки ги при 4,436% и ограничавайки местните инвеститори, класирайки ги при 3,5% на аукционите за ДЦК.

С това правителството ясно показа, че иска да има два пазара на държавен дълг, вътрешен - където с непазарни похвати получава ниска доходност и външен, където местните играчи не са допуснати.

Дали подходът е успешен?

Може да се спори. От една страна два пазара е по-лошо от един, защото на практика два малки са по-неликвидни от един голям. Едва ли чуждестранните купувачи на българските облигации биха си казали „държавата е задължила българските банки, пенсионни фондове и Фонда за гарантиране на влоговете да купуват от еврооблигацията, за да свалят доходността“.

На практика тя е свалена дори без допускането на нашите купувачи в рамките на вчерашното предлагане. От 350 пункта над доходността по германските облигации (около 4,75%), тя е свалена на 320 пункта (около 4,44%).

Оставянето на печалба в инвеститорите ще им остави едно добро усещане от България и при следващия аукцион те ще развържат кесиите си по-лесно.

Затова предоставеният бонус на чуждите инвеститори е по-скоро успешна инвестиция в положителна репутация.

В крайна сметка, можеше да имаме провал, ако след аукционът доходността по книжата ни не се беше понижила (съответно цената не се беше повишила, както в случая с 1,5%).

Ситуацията е подобна на IPO на акции, като свеж пример е провалът на Facebook, който трудно ще продаде нови акции, след като цената им се срути с 20% след проведеното IPO. За сметка на това пътят за нови емисии пред България е открит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 2
troika
преди 11 години
От една страна Борисов е свързан неформално с банки, от от друга уж става нещо срещу банковото лоби. Аз виждам противоречие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
4o4kobg
преди 11 години
Незнам какво пречи, БГ банките да си купят от този дълг на вторичен пазар, малко по-скъпо, както се очаква, но никой не може да ги спре.все пак 50% от 2013 дълга е в БГ банкки и пенсионни фондове и ФГВ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 24 rate down comment 1
Ironhorse
преди 11 години
Дянков каза на арменеца да намали лихвите, онья се репчи и вика България е много рискова.С отстраняването на вътрешните инвеститори, Дянков лиши банките да вложат свръх ликвидните си средства по издадените нови облигации.Сега банките имат два хода:1. Намаляват лихвите по кредитите.2. Баснословно намаляват лихвите по влоговете.Събраните 60 милиарда в банковият сектор под формата на влог, направо пари в ръцете на банкерите, защото плащат лихви по депозити.Усещам как банковото лоби, начело с арменеца, ще трябва да направят ход надолув печалбата.Другото е самоубийство, което в крайна сметка от собственика на капитала не би било позволено.Вчера Дянков издърпа килимчето изпод краката на банките.Ето за това е голямото мрънкане.Въпреки всичко, аз пак кредит не бих взел !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 4
amanotumnici
преди 11 години
Неколкократно са емитирани ДЦК на вътрешния пазар. Разбира се, на доста по-ниска стойност. Преди година-две беше пусната голяма емисия на вътрешния пазар. Това се прави с цел да се финансират вътрешни харчове, с вътршни пари, на евентуално по-ниска цена. Целта на сегашната емисия беше да се емитират ДЦК, които да привлекат чужди средства, а не да изсмукват наши. Цената е същата като на предходните емисии на вътрешния пазар. Тъй като цената е същата, логично е да не изсмукваме наши средства от системата.Ако целта да бъде направен дълг, това решение за емитиране на еврооблигации е напълно правилно. Цяла Европа смуче напечатани пари, които няма да върне, защо и ние да не вземем дълг, който евентуално впоследствие ще се обезцени или ще покрием с нов.Друг е въпросът как харчим. За три години управлението опука 4 млрд. лева от резерва, емитира около 3 млрд. лева допълнителен дълг. Разходите имат нулева възвръщаемост. Това е страшното. Парите потънаха в една каца без дъно, подобна на гръцк
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 0
CGY
преди 11 години
Аз пък виждам нещо положително в това. Така не се изсмуква ресурс от страната. Поправете ме, ако греша, но част от падежиращия дълг е собственост на местни резиденти и рефинансирането му с чужди средства дори трябва да налее пари в системата ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 6
rebel8
преди 11 години
Марияне, много добре го каза на междубнародните пазари българските инвеститори ще са достатъчно малки, за да не повлияят сами толкова на пазара, поне не в толкова голяма степен, а в същото време щеше да могат да получат по-висока доходност, определена от пазара. А сега държавата ги изнудва да купуват скъпо вътрешни емисии. Това е абсолютно изкривяване на всякакви пазарни принципи и абсолютна дискриминация на инвеститорите, което за мен е недопустимо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 15
crammer
преди 11 години
Имаш един + от мене! Тези *** няма как да те разберат, мястото им е на полето а не по икомически форуми (гледам вече имаш два -) ... а за тези които работят на полето, ядрени централи не им трябват...и това няма как да го разберат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 16
4ervenasgan
преди 11 години
Успешна е разбира се :). То на Велчев емисията беше още по-успешна и остави още по-сладък вкус/бонус в устата на чуждите инвеститори, а и на доста министри от тогавашното правителство :D. Дянков ви казва директно - да го духат БГ смотаняците, а вие му се смеете и мазните:). ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още